Hlavní obsah

V KLDR jsou podle analytiků tajné raketové základny. Trump o nich ví, ale mlčí

Analytici pomocí satelitních snímků odhalili tajné zařízení na vývoj raket v KLDR.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Analytici z Centra pro strategická a mezinárodní studia vydali zprávu o dosud neznámých základnách v KLDR, kde Severokorejci vyvíjí a vyrábí raketovou techniku. Třináct tajných pracovišť odborníci nalezli díky komerčním satelitním snímkům.

Článek

Týmy analytiků objevily na území Severní Koreje třináct dosud neznámých tajných pracovišť, která se zabývají vývojem a výrobou raket a raketové techniky. Uvádí to zpráva Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) zveřejněná ve Washingtonu. Podle CSIS může být podobných provozů v KLDR až dvacet, ke zjištění třinácti z nich přispěly snímky komerčních satelitů.

Snímky jako první zveřejnil deník The New York Times. Jejich součástí nejsou odpalovací rampy, přesto by podle analytiků měla KLDR existenci pracovišť přiznat a vysvětlit. Nález raketových kapacit podle agentury AP ukazuje, jak obtížné bude ověřování případné mezinárodní smlouvy o denuklearizaci, na níž trvají Spojené státy a jejich spojenci.

Síť základen je podle CNN americkým zpravodajským službám známa už delší dobu. Prezident Trump přesto pokračuje v rétorice, že Severní Korea už nepředstavuje jadernou hrozbu.

Objevené objekty jsou v obtížně dostupných, hornatých částech Severní Koreje, píše se ve zprávě CSIS. Mohou v nich být uloženy balistické rakety nejrůznějšího doletu, tedy i takové, které jsou schopny zasáhnout USA. Odpalovací rampy u nich nejsou, nicméně v krajním případě prý mohou z nich být rakety vypuštěny. Existenci těchto vývojových a výrobních kapacit Pchjongjang dosud nikdy nepřiznal.

Názorná prezentace a výbuch. Záběry z odpálení severokorejského jaderného střediska:

Severní Korea zničila své jaderné testovací středisko.Video: Johana Trešlová, AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un letos v září slíbil rozebrání zkušebního střediska raketových motorů a odpalovací rampy Sohe za účasti mezinárodních expertů. „Tento manévr, který upoutal značnou mediální pozornost, zakrývá hrozbu, kterou jsou pro USA a Jižní Koreu tyto a další neoznámené severokorejské raketové základny,“ komentoval zprávu analytik CSIS Joseph Bermudez.

Reklama

Doporučované