Hlavní obsah

V klíčovém střetu chce Plzeň uzmout Slavii body, klid a nakonec i titul

Foto: Profimedia.cz

Momentka z podzimního vzájemného utkání v Plzni. S míčem se snaží uniknout domácí Joel Kayama, jeho pohyb sleduje slávista David Hovorka, který se nyní dává dohromady po těžkém zranění kolena.

Reklama

Fotbalisté Viktorie Plzeň zkusí dnes večer v klíčovém utkání jarní části ligy promluvit ještě hlasitěji do boje o mistrovský titul. Představí se v pražském Edenu, kde se naopak domácí Slavia pokusí vzít hostům poslední naděje.

Článek

Sledujeme čtvrtou sezonu v řadě, v níž si právě Slavia a Plzeň rozdělí první a druhou příčku v lize. Jejich souboj sledují ostatní z uctivé vzdálenosti, kterou určuje výkonnostní rozdíl, jenž si nejsilnější dvojice na zbytek pole vybudovala.

Za druhou Plzní najdeme díru 13 bodů a za ní třetí Liberec, o další 2 body zpět pak objevíme Spartu, která neplánovanou koronavirovou pauzu v ligovém programu trávila až na průběžné 9. příčce. A až díky sérii tří výher v řadě nyní v aktuálním, notně nahuštěném postpandemickém programu začala hasit požár nebezpečí, že pro ni sezona skončí ostudou dekády.

Ať už tak či tak, boj o titul je vyhrazen jen pro duo nejsilnějších. Na konci podzimu se dokonce situace jevila tak, že je víceméně rozhodnuto, protože Slavia přezimovala s obrovským šestnáctibodovým náskokem v tabulce.

Došlo ale ke dvěma významným změnám v její sestavě, do West Hamu odešel Tomáš Souček a dlouhodobě se zranil David Hovorka. Začátkem jara proto Slavia v sestavě hojně experimentovala s mladými hráči. A i proto je nyní její náskok poloviční, tedy osmibodový.

Viktoria Plzeň v zimě vyměnila trenéra. Pavel Vrba zamířil do bulharského Razgradu a na jeho místo nastoupil Adrian Gul'a, kterému ze Slovenska předcházela výborná pověst - a opravdu nelhala.

Na Vrbou položené základy slovenský expert velmi rychle narouboval vlastní strategickou nadstavbu. Jeho tým hraje dominantní fotbal, kdy k vysoké kombinační jistotě přidal na rotačním pohybu hráčů. A výrazně zkvalitnil týmovou činnost po ztrátě balonu, kdy se nyní Viktoria opravdu maximální měrou snaží získat ho i v hloubi soupeřova pole okamžitě zpět. A to celé spolu s přímočařejším kombinačním tahem na branku protivníka vytváří Viktorii i mnohem častější a intenzivnější možnosti ji přímo ohrožovat, potažmo střílet góly.

Tahle nová tvář Viktorii zatím dokonale sedí. Na jaře jak před koronavirovým předělem, tak i po něm kráčí od vítězství k vítězství, je zatím naprosto suverénní. I tato skutečnost ještě umožnila zdramatizování ligy. A fakt, že si dnes večer budeme moci vychutnat lahůdku slíbenou v úvodu, tedy přímý souboj o titul. Lépe řečeno o to, zda mistrovská tajenka zůstane pro finiš ligy i nadále dráždivě otevřená.

Za normální situace by utkání bylo nade vší pochybnost vyprodané, kvůli postepidemiologickým opatřením v zemi však smí na stadion nejvýše 300 osob. Většina zájemců tak bude odkázána na přenos O2 TV Sport, samotné utkání začíná v 19 hodin.

Z posledních pěti vzájemných měření sil vyšla čtyřikrát lépe Slavia, naposledy na podzim vyhrála v Plzni 1:0. Zápas tehdy pískal jeden z nejzkušenějších rozhodčích v lize Pavel Franěk, který dostal příležitost ukázat se i v dnešní odvetě. Navzdory výhře se na něj slávisté na podzim trochu zlobili, že mohl přísnějším, červeným způsobem potrestat ostré fauly Limberského a Procházky.

Uvidíme, co přinese dnešní utkání. Ale dost možná se dá očekávat, že agresivnější projev bude tentokrát k vidění spíše na straně domácích. Viktoria se totiž jeví jako tým, který je po kombinační stránce přeci jen ve větším „laufu“ než červenobílí, takže Slavii půjde hlavně o to, aby zamezila převaze, k níž se Viktoria na jaře ve všech zápasech přirozeně dostává.

Souvisí to i se situací v tabulce. Slavii by totiž logicky hrála do karet jak výhra, jež by její náskok zvýšila na 11 bodů, tak i remíza. Protože i setrvání na osmibodovém odstupu už by další plzeňské choutky na zásadní obrat v soutěži výrazně oslabovalo.

Cíl Viktorie je jasný: vyhrát, stáhnout náskok Slavie na 5 bodů a výrazně ji tím znervóznit. Do konce základní části ligy budou po dnešku zbývat už jen dvě kola. Následovat bude nadstavba, v níž se 6 nejsilnějších celků utká ve skupině, kde se mezi sebou jednokolově střetnou ještě jednou. To znamená, že ještě jeden vzájemný zápas mezi Slavií a Plzní znovu zakrátko uvidíme.

Plzni to umožňuje snít o tom, že ve dvou vzájemných zápasech může Slavii stáhnout celkem o 6 bodů. A věřit, že by pak někde červenobílí mohli ztratit i další dva, či lépe řečeno tři. Což by Plzni dalo možnost vyhoupnout se do čela, samozřejmě za předpokladu, že sama nic neztratí.

Plzeň reálně potřebuje získat ve zbytku ligy ne o 8, ale o 9 bodů více než Slavia, protože v případě bodové rovnosti v konečné tabulce by o pořadí rozhodovalo umístění po 30 kolech. A v tabulce základní části už by Plzeň mohla být výše než slávisté toliko tehdy, kdyby slávisté dnes, pak v Ostravě i doma se Zlínem neuhráli ani jediný bod. Zatímco Plzeň by dnes, doma se Zlínem i v Olomouci musela vyhrát.

Plzeň se pod Guľou prezentuje v ofenzivním herním rozestavení 4-3-3, přičemž klíčová síla tkví ve středové trojici, kde se výborně doplňuje trio Aleš Čermák, Lukáš Kalvach a Pavel Bucha.

Poslední jmenovaný je v trochu výjimečné situaci, protože nejspíš jako jeden z mála dnes večer ocení, že duel proběhne bez diváků. Jinak by totiž v Edenu jeho osobně bezpochyby čekala velmi negativní atmosféra.

Jak známo, coby odchovanec Slavie se v létě 2018 ocitl s vedením pražského klubu v ostrém sporu, který vyřešil vskutku neortodoxně. Vypověděl smlouvu a odešel do Plzně. Sbor rozhodců FAČR nedávno rozhodl o tom, že jeho výpověď nebyla v souladu s předpisy, které něco takového umožňují opravdu jen ve zcela výjimečných případech. Na druhou stranu Slavii přisoudili na FAČR náhradou zhruba jen 10 milionů korun, což jejím představám neodpovídá, takže se spor po odvolání potáhne dál. Buchovi v té souvislosti výhledově hypoteticky hrozí i osobní disciplinární trest.

Dnes večer by ale měl hrát proti svým někdejším spoluhráčům a proti trenéru Jindřichu Trpišovskému, který mu před časem dal coby nadějnému juniorovi první příležitost nahlížet na fotbalový svět z ligové perspektivy.

Právě na tom, jak se Slavii podaří rozložit herní soukolí mezi Buchou, Čermákem a Kalvachem ve středu pole, by měl záviset herní obraz a hlavně výsledek utkání.

Ve slávistickém středu pole na podzim kraloval Tomáš Souček, způsob, jak ho nahradit, přitom Slavia pořád víceméně hledá. V uplynulých týdnech na této pozici velmi mile překvapil Tomáš Holeš, paradoxně typický tahový hráč, který se coby krajní obránce málokdy dostával do sestavy. Ale na pozici středového záložníka překvapil nejen jistotou, ale i solidní kreativitou. Holešův start je ovšem ze zdravotních důvodů nejistý.

Další variantou je tu pak vysoký Ladislav Takács. Ať už tak či tak, písek do rozjetého plzeňského motoru bezpochyby nemůže házet jen jeden hráč, sílu středové řady Viktorie musí Slavia eliminovat nějakou komplexnější týmovou strategií.

Na podzim lize jasně dominovala Slavia, na jaře si zatím s největší suverenitou počínala Plzeň. Dnešní duel a jeho výsledek v mnohém naznačí, k jakému rozuzlení se příběh této ligové sezony přiblíží.

Reklama

Související témata:

Doporučované