Hlavní obsah

Požár v kolínské elektrárně způsobil škody za desítky milionů

Požár v kolínské elektrárně.Video: Petr Abadžiev

 

Reklama

aktualizováno •

V kolínské elektrárně po dnešním výbuchu hořelo, hasiči museli vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Výbuch vznikl na takzvané zauhlovací cestě, je poškozena budova. Škody jdou do desítek milionů korun. Oheň je pod kontrolou.

Článek

Požár po výbuchu v elektrárně a teplárně Kolín hasiči zatím stále nemají pod kontrolou. Likviduje ho 18 jednotek hasičů, vrtulník s takzvaným bambi vakem nemohl zasáhnout kvůli husté zástavbě v okolí.

Výbuch v elektrárně společnosti Veolia Energie Kolín nastal krátce před 11:00. „Došlo k výbuchu na zauhlovací cestě, je poškozena budova, kde je zauhlování, dole jsou kotle. Budova je poškozena,“ řekla mluvčí HZS Středočeského kraje Tereza Fliegerová.

Kolem 16:15 dostali hasiči požár pod kontrolou, uvedla pro ČTK Fliegerová. Na místo dorazil automobil se speciálním kontejnerem s hasidly, takzvaný One Seven system, který hasičům pomůže s likvidací hořícího uhlí.

Podle policie došlo k zahoření uhelného prachu s následným výbuchem. Ke zranění osob nedošlo, uvedla policie na Twitteru. Proč se prach vznítil, bude v úterý došetřovat vyšetřovatel hasičů.

Hasiči vyhlásili nejdříve druhý, následně třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Na místě kvůli pokračujícímu zásahu zůstávají dvě posádky záchranářů.

Radnice vyzývá rozhlasem obyvatele městské částí Zálabí, aby kvůli požáru nevětrali. Město pokryl dým, rozšířil se v něm zápach. Nejbližší ulice kolem elektrárny jsou zasaženy výrazně, dým snížil viditelnost podobně jako při mlze. Místní se chodí na požár dívat, pořizují fotografie a videa.

Veolia Energie Kolín se zabývá výrobou tepla a elektrické energie. Teplem zásobuje většinu kolínských průmyslových podniků, městských budov a organizací a také většinu obyvatel. Dodávky tepla zajišťuje kolínská teplárna a elektrárna po dnešním výbuchu záložním zdrojem. Rozsah omezení společnost analyzuje, uvedla ve vyjádření zaslaném ČTK mluvčí skupiny Veolia Marcela Dvořáková. Místostarosta Michal Najbrt (Změna pro Kolín) řekl, že vedení města situaci řeší, ale zatím nemá informace o omezených dodávkách tepla.

Reklama

Související témata:

Doporučované