Hlavní obsah

V Kongresu zazněl první oficiální návrh na odvolání Trumpa

Kongresman vyzval k zahájení impeachmentu proti Trumpovi.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Pokud by americký Kongres zahájil impeachment, soudil by Trumpa Senát, jehož členové by rozhodovali o jeho odvolání z funkce.

Článek

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi hrozí soud o odvolání z funkce. Demokratický kongresman Al Grenn vyzval k zahájení impeachmentu, tedy formální ústavní žalobě proti prezidentovi.

Při impeachmentu vystupuje Senát jako soud a může prezidenta zbavit funkce, pokud ho usvědčí z velezrady, úplatkářství nebo jiných trestných činů.

Texaský kongresman Green přistoupil k návrhu poté, co se ukázalo, že Trump tlačil na ředitele FBI Jamese Comeyho, aby nepokračoval ve vyšetřování jeho bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna. Ten měl být hlavní spojkou mezi Trumpovou administrativou a Ruskem. Prezident následně ředitele FBI odvolal.

Informace vyplynuly z Comeyho zápisků, o nichž jako první informovaly The New York Times. Kongres požádal FBI o všechny materiály, které se týkají komunikace mezi Trumpem a Comeym.

Naposledy čelil impeachmentu bývalý prezident Bill Clinton. Původně kongresmeni vyšetřovali jeho obchody s nemovitostmi, později se ale soudní líčení změnilo ve zkoumání jeho milostné aféry se stážistkou Monikou Lewinskou. Clinton ale ústavní žalobu ustál.

Reklama

Doporučované