Hlavní obsah

V Kongu zaznamenali ebolu v milionovém městě Goma

V Kongu zaznamenali ebolu v milionovém městě Goma.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Konžské úřady zaznamenaly první případ eboly ve více než milionovém městě Goma, které leží u hranic této středoafrické země s Rwandou. Jde o první případ této vysoce nakažlivé a smrtelné nemoci v tak velkém městě v Kongu od loňského srpna, kdy se epidemie eboly začala šířit na východě země. Zemřelo tam na ni už přes 1600 lidí. Ministerstvo zdravotnictví podle agentury AFP informovalo, že na východě země byli zavražděni dva pracovníci zapojení do preventivního programu proti ebole.

Článek

Konžské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že muž nakažený ebolou přijel do Gomy z města Butembo autobusem a byl rychle převezen do zdravotnického zařízení.

Dnes byl muž, který je údajně pastor, podle agentury AFP odvezen zpět do Butemba. Agentura AP napsala, že se úřady snaží vyhledat všechny pasažéry dvou autobusů, jimiž muž cestoval. Všichni, s nimiž mohl přijít do styku, mají být očkováni.

Konžské ministerstvo zdravotnictví nicméně vyzvalo obyvatele ke klidu a tvrdí, že byli vyhledáni všichni pasažéři. „Vzhledem k rychlosti, s jakou byl pacient identifikován a izolován, a vzhledem k vyšetření všech ostatních pasažérů autobusu z Butemba, je riziko šíření eboly v Gomě malé,” uvedlo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Šíření eboly směrem ke Gomě už dříve označila za problém Světová zdravotnická organizace (WHO), jednak kvůli více než milionu obyvatel tohoto města a také proto, že by se epidemie mohla rozšířit do Rwandy.

Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes řekl, že první případ eboly v Gomě může znamenat obrat v rozšíření onemocnění. Doufá, že se ve městě další případy nevyskytnou, ale přesto svolal schůzku krizového výboru WHO, aby se rozhodlo, zda nemoc nepředstavuje mezinárodní ohrožení.

WHO vyzývá mezinárodní společenství, aby zvýšilo příspěvky pro boj s ebolou. Země, které mohou být ohroženy, se mají podle organizace lépe připravit na zjištění nových případů zavlečených odjinud. WHO mimo jiné ocenila postup Ugandy, která okamžitě po zjištění nákazy sestavila seznam 98 lidí, s nimiž mohli postižení být v kontaktu a být vystaveni viru. Mezi vysoce rizikové pak bylo zařazeno deset lidí.

Oblast, kde se nemoc vyskytuje, navíc sužují ozbrojené útoky místních i zahraničních milic, které nešetří ani zdravotnická zařízení, jež se snaží epidemii zastavit. V noci na neděli byli podle dnešní zprávy ministerstva zdravotnictví zavražděni dva pracovníci zapojení do preventivního programu na východě země. „Oba byli zabiti ve svých domovech mezi městy Beni a Butembo v provincii Severní Kivu. Oba čelili hrozbám od prosince 2018,” uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Při červnových střetech v provincii Ituri na severovýchodě Konga zahynulo minimálně 161 lidí.

V reakci na násilnosti opustila řada lidí svoje domovy. Podobně tomu bylo i na přelomu let 2017 a 2018, kdy lidé kvůli nebezpečí utíkali do sousední Ugandy. Nezmapovaný pohyb lidí přes hranice vyvolává v obou zemích obavy z dalšího šíření nemoci.

Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Lék ani vakcína na ni neexistují, ač některé se testují. Prvotní symptomy eboly mohou připomínat například chřipku. Virus způsobuje horečky a pak vnitřní a vnější krvácení, posléze začínají selhávat orgány. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami. Riziko mohou představovat i pohřby obětí nemoci, pokud mají truchlící přímý kontakt s tělem zesnulého.

Epidemie se v Kongu šíří od loňského srpna. Nakazilo se jí přes 2000 lidí a více než 1400 jich zemřelo. Obavy se zvýšily, když v červnu zaznamenali případy nákazy a dvě úmrtí v sousední Ugandě. Šlo o členy rodiny, která přišla právě z Konga. Tato nemoc byla poprvé zaznamenána v Kongu v roce 1976 a název dostala podle místní řeky. Největší epidemie eboly zatím vypukla koncem roku 2013 v západní Africe, kde si do léta 2016 vyžádala přes 11 tisíc obětí.

Reklama

Doporučované