Hlavní obsah

V Kongu znovu vypukla ebola. Nemáme dostatečně silnou vakcínu, bojí se lékaři

V Kongu znovu vypukla ebola.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

V Demokratické republice Kongo se u čtyř osob objevil vir eboly. Světová zdravotnická organizace přitom minulý týden oznámila, že nemoc v zemi porazila.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) ohlásila další výskyt viru eboly u čtyř lidí v Demokratické republice Kongo. Zpráva přišla jen týden po oznámení, že předchozí vlna nákazy, která si vyžádala 33 obětí, byla poražena.

„30. července nám bylo nahlášeno podezření na další výskyt eboly v oblasti Mangina. Odebrali jsme šest vzorků a čtyři z nich byly pozitivní,“ uvedl zástupce ředitele pro hlavní pohotovostní připravenost a odpověď Peter Salama.

Organizace vyjádřila obavy, že nemá dostatečně silnou vakcínu, aby nemoc pokořila definitivně. Zatím není známo, jaký kmen zasáhl nově nemocné, dva z nich jsou ale z týmu záchranářů.

„Vakcína, kterou jsme na předchozí výskyt použili, je zaměřena víceméně výhradně na kmen Zaire. Pokud to je kmen Zaire, pak samozřejmě tato vakcína přijde na řadu. Pokud není, budeme se muset podívat na mnohem komplexnější možnosti a možná nebudeme mít žádnou vakcínu,“ vyjádřil obavy WHO Salama.

Jedná se už o desáté vypuknutí eboly na území Konga. Nemoc sužuje africké země už od roku 1976, i díky neúčinnosti v Evropě ale byla dlouhou dobu považována za vymýcenou.

Reklama

Související témata:

Doporučované