Hlavní obsah

V Kopřivnici by se v září mohl začít stavět domov pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový domov pro seniory s kapacitou 84 lůžek by se mohl v září začít stavět v Kopřivnici na Novojičínsku. Stavbu, jejíž náklady přesáhnou 300 milionů korun, zaplatí Moravskoslezský kraj. Nyní hledá zhotovitele.

Článek

Novostavba domova v Kopřivnici podle ní bude historicky první, kterou Moravskoslezský kraj postaví. Hejtmanův náměstek Jiří Navrátil (KDU-ČSL) uvedl, že jde o největší investici kraje v sociální oblasti.

„Oznámení o zahájení zadávacího řízení bylo zveřejněno minulý týden a nabídky lze podávat téměř do konce dubna. O výběru zhotovitele by měla krajská rada rozhodnout v červenci. Pokud tedy půjde všechno podle plánu, mohlo by se začít stavět letos v září,“ uvedl Navrátil. Výstavba domova má být dokončena do tří let od vydání stavebního povolení, tedy v polovině roku 2023.

V pětipodlažní budově bude 32 lůžek určeno pro domov pro seniory a 52 lůžek pro domov se zvláštním režimem, který zajistí péči o seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. „Výstavbu a první rok poskytování služeb zaplatí kraj, následně se bude na provozních nákladech podílet i město,“ uvedla Lucie Macháčková z kopřivnické radnice.

Hlavním důvodem pro vybudování nového domova bylo to, že místa v domovech pro seniory v kraji dlouhodobě chybí a populace stárne. Kopřivnice je jedinou obcí s rozšířenou působností v kraji, na jejímž území není pobytová služba pro seniory. Město má téměř 22 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované