Hlavní obsah

V Kopřivnici se otevřela nová hasičská stanice, první po 14 letech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hasiči v pátek nastoupili na první směnu na nové stanici v Kopřivnici na Novojičínsku. Jde o 23. stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a první nově zřízenou po 14 letech.

Článek

Kopřivnická stanice vznikla v průmyslové zóně Vlčovice nedaleko automobilky Tatra Trucks. Zatím funguje v provizorních podmínkách v unimobuňkách, ještě letos by se ale v Kopřivnici měla začít stavět zděná stanice asi za 180 milionů korun.

V okrese Nový Jičín dosud fungovaly jen dvě stanice krajského sboru hasičů - v okresním městě a v Bílovci. „Moravskoslezští hasiči měli vybudování kopřivnické stanice v plánu už dlouho, až nyní to ale umožnilo zvyšování stavů,“ řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák. Na každé ze tří čtyřiadvacetihodinových směn tam bude sloužit 11 hasičů.

Stanice stojí na zpevněné ploše a sestává z 20 velkých unimobuněk, částečně vlastních a částečně zapůjčených. „Jako garáž pro techniku - prvovýjezdovou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terra a automobilový žebřík se záchrannou výškou 30 metrů Renault Camiva - slouží nafukovací hala,“ uvedl Kozák.

Plánovaná zděná stanice bude mít podobu typického integrovaného výjezdového centra pro více složek záchranného systému. „Dočasná hasičská stanice z unimobuněk výstavbě bránit nebude - jakmile dojde k přestěhování do moderní budovy, vznikne na místě provizorního zázemí tréninkový prostor a sportoviště pro fyzickou přípravu a výcvik hasičů,“ uvedl Kozák.

Reklama

Doporučované