Hlavní obsah

V Koreji jedí psy. Možná to zakážeme, přemítá prezident

Foto: Profimedia.cz

Protest proti konzumaci psího a kočičího masa, který se v březnu konal v Soulu.

Reklama

Podle Korejské organizace ochránců práv zvířat (KARA) Jihokorejci ročně spořádají přibližně 780 tisíc až 1 milion psů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pondělí prohlásil, že je možná nutné zakázat konzumaci psího masa. Mun to uvedl poté, co ho premiér Kim Bú-kjum informoval o systému povinné registrace psů. Jižní Korea v poslední době také vyvíjí značné úsilí o zlepšení podmínek pro zacházení s opuštěnými zvířaty, píše CNN.

Psí maso již v Jižní Koreji není tak běžně dostupné jako dříve, konzumují ho hlavně starší lidé, podává se v některých restauracích a lze ho koupit na určitých trzích. I tak podle ochránců práv zvířat Jihokorejci konzumují psů příliš.

„Po brífinku řekl, že nastal čas pečlivě zvážit zavedení zákazu psího masa,“ uvedla v prohlášení Munova mluvčí Park Kyung-mee. Bylo to poprvé, co Mun nadnesl otázku zákazu konzumace psů, což podle CNN dodá nový impulz debatě o tom, zda tuto praxi omezit.

Několik kandidátů na post prezidenta se v posledních týdnech v zájmu zvýšení své popularity zavázalo k zákazu psího masa. A to zejména proto, že psi se v posledních letech i v Jižní Koreji stali oblíbenými domácími mazlíčky. Skupiny ochránců práv dlouhodobě představitele vyzývají, aby restaurace a trhy prodávající psí maso nechali uzavřít.

Konzumace zvířecích společníků je nyní v Jižní Koreji mezi mladšími generacemi tabu a sílí také tlak ze strany ochránců práv zvířat. Počet lidí, kteří mají doma psy, dlouhodobě roste – patří mezi ně i prezident Mun.

Guvernér nejlidnatější provincie v zemi a jeden z hlavních uchazečů o prezidentský úřad Lee Je-mjung slíbil, že se zasadí o zákaz prostřednictvím společenského konsenzu. Opoziční předák Jun Seok-joul naopak prohlásil, že je to věc osobní volby lidí.

Podle průzkumu, který tento měsíc zveřejnila skupina na ochranu zvířat Aware, se 78 procent respondentů domnívá, že výroba a prodej psího a kočičího masa by se měly zakázat. 49 procent podporuje zákaz konzumace.

Jiný průzkum provedený společností Realmeter však ukázal, že lidé jsou v názoru na to, zda by vláda měla zakázat konzumaci psího masa, rozděleni. 59 procent dotázaných však podporuje zákonné omezení porážky psů pro lidskou spotřebu. Prodejci psího masa podle CNN tvrdí, že jejich živobytí je ohroženo.

Současný jihokorejský zákon na ochranu zvířat má především zabránit krutému zabíjení psů a koček, samotnou konzumaci nezakazuje. Přesto se úřady odvolávají na tento zákon a další hygienické předpisy, aby před hojně sledovanými mezinárodními akcemi, jako byly například olympijské hry v Pchjongčchangu v roce 2018, zasáhly proti psím farmám a restauracím.

Kromě Jižní Koreje je dodnes psí maso tradiční součástí jídelníčku převážně v Číně, Vietnamu a na Filipínách, přičemž největším konzumentem je Čína. Odhady se pohybují mezi 10 a 20 miliony zabitých psů ročně. Tchaj-wan v roce 2017 prodej a konzumaci psího a kočičího masa výslovně zakázal a zvýšil tresty za týrání zvířat.

Ve valné většině evropských zemí se psi konzumovat nesmí. Například ve Spojeném království je nezákonný pouze komerční obchod se psím masem, konzumace psího masa je stále legální. V České republice není možné psy porážet, neexistuje totiž vyhláška upravující postup při porážce psů. Konzumace masa z vlastního chovu je povolena, přestože je velmi neobvyklá.

Reklama

Související témata:

Doporučované