Hlavní obsah

V korunách stromů. S profesionálním šiškařem vyšplhala Lucie Výborná až do vrcholků

Extreme interviews, 10. díl: Zdeněk Balák vás s Lucií Výbornou zavedou do korun stromů a představí netradiční profesi lovce šišek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Může být sbírání šišek adrenalinovým zážitkem? Víc než si myslíte. Stromolezci a arboristé ovšem do korun stromů nelezou jen kvůli svému nadšení pro šplhání ve větvích.

Článek

V desátém díle Extreme Interviews se budeme pohybovat pořádně vysoko: Se stromolezcem Zdeňkem Balákem se vydáme do korun stromů.

Tato práce není pro každého. Zvláště ne pro ty, kteří mají strach z výšek, protože stromolezci se běžně pohybují ve výšce až dvacet metrů nad zemí. A jistí se jen o strom, ke kterému jsou přivázáni.

Náročný je i samotný výstup na strom klasickou metodou, jak si mohla moderátorka pořadu Lucie Výborná vyzkoušet.

A k čemu to? Profesionální šiškaři, jak si lezci říkají, v korunách sbírají šišky pro další výsadbu a uchování geofondu. „Vhodný strom pro sběr musí být souměrný, štíhlý, dobře rozvětvený,“ popisuje Zdeněk Balák.

Co jeho práce obnáší? Které stromy jsou jeho srdeční záležitostí a kolik existuje druhů borovic? V jakém ročním období se do korun stromů vydává? Kolik toho v průměru šiškař během svého výstupu nasbírá a jak velký les z toho může vzniknout? A dokážou šiškaři nasbírat tolik semen, aby zabránili kůrovcovi ve vylesňování? Dá se s tímto škůdcem nějak účinně bojovat?

Odpovědi v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované