Hlavní obsah

V korupční kauze, která tvrdě zasáhla ANO, obvinila policie dalších 26 lidí

Foto: Profimedia.cz

Policie obvinili další lidi v brněnské korupční kauze. (Ilustrační snímek.)

Reklama

aktualizováno •

Mezi obviněnými jsou hlavně zástupci stavebních firem, kteří dávali úplatky od 100 tisíc do dvou milionů korun.

Článek

Brněnská korupční kauza se rozšířila o další jména obviněných. Policisté ve středu začali stíhat dalších 26 lidí a také jednu firmu.

Pro Seznam Zprávy to potvrdil žalobce Radek Mezlík, který tuto kauzu dozoruje. Jde o další větev případu, v němž před soudem skončil mimo jiné bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula.

„Od dnešního dne jsou 26 osob a jedna právnická osoba obviněny z trestných činů uplácení, to nejčastěji, přijetí úplatku, účasti na organizované zločinecké skupině a ve všech případech jde ještě o zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky,“ uvedl Mezlík.

Podle něho jsou nově obviněni zejména zástupci stavebních firem a živnostníci, kteří dávali úplatky za to, aby dostali zakázky na radnici Brna-střed.

„Jednotlivé úplatky se pohybovaly od 100 tisíc korun do dvou milionů,“ doplnil Mezlík s tím, že ovlivněny měly být zakázky v objemu 130 milionů korun.

Žalobce dále doplnil, že u většiny obviněných bude připadat v úvahu alternativní vyřešení tohoto trestního stíhání v podobě takzvaného uzavření dohody o vině a trestu.

V praxi by mohlo dojít k tomu, že když by obvinění uhradili určitou škodu - zaplatili by část úplatku - tak by se s žalobcem dohodli třeba na podmíněném trestu, který poté ještě musel schválit soud.

Seznam Zprávy nahlédly do policejního obvinění. Dle dokumentů byly ovlivněny veřejné zakázky Správy nemovitostí městské části Brno-střed ve výši nejméně 134 milionů korun. Brnu jednáním obviněných podle kriminalistů vznikla škoda 20 milionů korun.

Policie činnost podezřelých popsala jako jednání důmyslně fungující organizované skupiny. „Šlo o společenství více osob s vnitřní organizační strukturou, s rozdělením funkcí a dělbou činností, která je zaměřena na soustavné páchání úmyslné trestné činnosti, kdy vnitřní organizační struktura je charakterizována vztahy nadřízenosti a podřízenosti, relativní stabilností a s přísným dodržováním pravidel včetně zásadního utajení organizace,“ píší kriminalisté ve sdělení obvinění.

To si vyslechlo 26 lidí a firma Konekta výtahy.

Ze seznamu obviněných, který mají Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že mezi nově trestně stíhanými nejsou vysoce postavení politici či movití podnikatelé. Jde zejména o živnostníky, jedním ze stíhaných je například technik brněnské správy nemovitostí.

V hlavní větvi případu už čelí obžalobě jedenáct lidí a také dvě firmy. I oni se podle státního zástupce podíleli na ovlivnění veřejných zakázek radnice Brna-střed. Celkově si za to podle žalobce rozdělili úplatky ve výši 47 milionů korun.

Na samém vrcholu skupiny byl podle policie vlivný brněnský politik za ANO a radní Brna-střed Jiří Švachula, který měl úplatky podle závěru policistů také inkasovat.

Právě Švachula je od loňského 7. března zadržen. Následně skončil ve vazbě, kde je dodnes.

Detektivové během vyšetřování jako důkazy o trestné činnosti získali svědectví zástupců některých stavebních firem i spoluobviněných. Zadokumentovány mají rovněž schůzky, na kterých mělo dojít k předání peněz.

Policejní dokumenty zmiňují rovněž odposlech, kdy se dva obvinění Švachula a Saman El-Talabani baví o podílech z veřejných zakázek pro mladý „efko“ a starý „efko“.

Což jsou - jak policie uvádí - první místopředseda hnutí ANO a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek (starý „efko“) a pak jeho syn Jiří Faltýnek (mladý „efko“). Ten je brněnským zastupitelem a sedí také v dozorčí radě Tepláren Brno.

„Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent, místo těch padesáti, jak jste se domluvili,“ říkal El-Talabani podle jedné nahrávky z října 2016 Švachulovi.

Nejen kvůli tomu figuruje Jiří Faltýnek také mezi podezřelými. On a ani jeho otec ale z ničeho obviněni dosud nebyli. Oba zároveň opakovaně odmítli, že by se jakékoliv trestné činnosti dopustili.

Reklama

Doporučované