Hlavní obsah

V Kosovské Mitrovici byl zavražděn přední politik kosovských Srbů Oliver Ivanović

Politik Oliver Ivanović se stal cílem střelby, zraněním podlehlVideo: AP

 

Reklama

Čelný politik srbské menšiny v Kosovu Oliver Ivanović byl v úterý zavražděn v Kosovské Mitrovici. Srbský prezident Aleksandar Vučić vraždu označil za „teroristický čin“. Událost nepochybně zvýší napětí nejen v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, ale i mezi Prištinou a Bělehradem.

Článek

Přední představitel srbské menšiny v Kosovu a předseda občanského hnutí Svoboda, demokracie, pravda Oliver Ivanović podlehl střelným zraněním, která utrpěl v Kosovské Mitrovici. Oznámila to srbská média s odvoláním na politikova advokáta. Zločin odsoudili čelní srbští a kosovští představitelé i mezinárodní činitelé.

Ivanović byl před budovou sídla jeho občanského hnutí zasažen do hrudi pěti projektily. Zranění byla tak vážná, že snaha lékařů o jeho záchranu, jež trvala zhruba tři čtvrtě hodiny, byla marná. Prokurátor Shyqyri Syla sdělil, že se na politika střílelo z automobilu Opel Astra, který útočníci posléze zapálili.

Identita pachatelů zatím není známa. Mohli by jimi být albánští nacionalisté, ale mohlo jít rovněž o likvidaci nepohodlného politika srbským zločineckým podsvětím. Ivanović totiž poukazoval na to, že Srbové v Mitrovici mají strach ani ne tak z Albánců, jako z místních kriminálníků.

„Lidé se nebojí Albánců, nýbrž Srbů, násilníků a kriminálníků, kteří jezdí v džípech bez poznávací značky. Drogy se prodávají na každém rohu. Bylo to i dříve, ale ne v takové míře,“ řekl Ivanović například v rozhovoru poskytnutém týdeníku Vreme.

Událost zvýší napětí nejen v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, a také i mezi Prištinou a Bělehradem. Srbský prezident Aleksandar Vučić, který svolal naléhavé zasedání bezpečnostní rady státu, vyzval mezinárodní misi v Kosovu, aby do vyšetřování „teroristického činu“ zapojila i Srbsko. Zmínil se také o „zajímavých detailech, které naznačují, kdo by mohli být vrazi“. Detailněji se však k tomuto výroku nevyjádřil.

Z Bruselu se v úterý vrátila srbská delegace, která měla pokračovat v jednáních s kosovskými představiteli o normalizaci vztahů. Šéf delegace Marko Djurić označil vraždu čtyřiašedesátiletého Ivanoviće za teroristický čin, jehož cílem bylo vyvolat chaos a střet na severu Kosova.

Vraždu Ivanoviće rázně odsoudili i prezident a premiér Kosova Hashim Thaçi a Ramush Haradinaj. Varovali před zneužitím tohoto zločinu „k politickým cílům“. S odsouzením se připojila i Evropská komise a představitelé mise OBSE v Kosovu.

Soudní senát justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu před dvěma lety Ivanoviće odsoudil k devítiletému vězení. Uznal ho vinným, že 14. dubna 1999 v Kosovské Mitrovici podnítil příslušníky srbské polovojenské jednotky k zabití čtyř albánských civilistů. O rok později ale kosovský odvolací soud rozsudek zrušil a nařídil nový proces. Dospěl k závěru, že nebylo možné s jistotou potvrdit, že si Ivanović byl vědom válečných zločinů ani že by je organizoval či nařizoval.

V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, kde trvá napětí od konce válečného konfliktu z konce 90. let, byl Ivanović podle agentury AFP považován za umírněného politika. Jako jeden z mála kosovskosrbských představitelů uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu, a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, jenž si vyžádal zhruba deset tisíc lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a jejž ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované