Hlavní obsah

V Krasnojarsku vypukl požár v továrně na mezikontinentální rakety pro jaderné ponorky

Požár v továrně na mezikontinentální rakety v Krasnojarsku.Video: Twitter.com/ @zana_med

 

Reklama

V jedné z hal v továrně Krasmaš v sibiřském městě Krasnojarsku, kde se mimo jiné vyrábějí mezikontinentální rakety Siněva pro ruské jaderné ponorky, vypukl požár. Požár zasáhl tu část továrny, ve které se vyrábějí lednice.

Článek

V jedné z hal v továrně Krasmaš v sibiřském městě Krasnojarsku, kde se vyrábějí mezikontinentální rakety Siněva pro ruské jaderné ponorky, vypukl požár. Oheň způsobil zřícení střechy v jedné hale, kde podle nejmenovaného hasiče prý nebyly rakety, ale sklad chladírenské techniky.

Oheň se podle agentury RIA Novosti rozšířil na plochu 24 tisíc metrů čtverečních. Plameny hasí skoro stovka hasičů. Ministerstvo pro mimořádné situace ohlásilo, že se požár podařilo dostat pod kontrolu a nehrozí jeho rozšíření.

O tom, že nehoří zbrojovka, ale sklad ledniček v továrním areálu, ujistila i ruská vesmírná agentura Roskosmos; v Krasmaši totiž vznikají i moduly určené pro vesmírné rakety Zenit a Proton.

Z podniku pocházely i pochodně pro zimní olympiádu, která se konala v roce 2014 v Soči.

Krasmaš je jedním z předních ruských výrobců zbraní a střeliva. Předpokládá se, že kromě raket Siněva bude vyrábět i novou těžkou mezikontinentální raketu Sarmat, odpalovanou z podzemních sil.

Rakety Siněva jsou ve výzbroji ponorek, které bývají označovány jako dosud nejvýznamnější typ raketonosných ponorek v ruském námořnictvu. Dolet Siněvy býval uváděn 8000 kilometrů, ale při jednou z testů raketa uletěla rekordní vzdálenost více než 11 500 kilometrů.

Siněva je raketou na kapalné palivo, na rozdíl od raket Bulava na tuhé palivo, které jsou určeny pro novou generaci jaderných ponorek třídy Borej.

Raketu Sarmat, také na kapalné palivo, označil server Armadninoviny.cz za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech, a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

Reklama

Doporučované