Hlavní obsah

V krystalové jeskyni objevili 50 tisíc let starý superživot

Vědci objevili superživot uvězněný v krystalech jeskyně Naica.

 

Reklama

Mikrobi byli uvěznění v obřích krystalech. Najít je trvalo devět let. Vědci pracovali ve skafandrech plných ledu.

Článek

Vědcům z NASA se podařil převratný objev. V mexických jeskyních Naica objevili v krystalech uvězněné mikroby staré 50 000 let. Podle vedoucí vědeckého týmu Penelope Bostonové jde o „superživot podobný strojům času“. Čtyřicet kmenů mikrobů a nejspíš i nějaké viry přežily i extrémní podmínky, které v jeskyních panují. Teploty tu například dosahují až 65 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu je téměř stoprocentní.

Podle listu The Guardian vědci krystaly sádrovce zkoumali celých devět let. V jeskyních se pohybovali ve skafandrech, aby předešli kontaminaci unikátního vnitřního prostředí zvenčí. Aby alespoň na chvíli odolali vysokým teplotám, měli ve skafandrech sáčky s ledem. I přesto mohl tým podle Bostonové v teplejších částech jeskyní pracovat jen dvacet minut.

I přes ohromující stáří mikrobů nejde o nejstarší objevený život na Zemi. Před několika lety jiná skupina vědců publikovala objev mikrobů starých zhruba půl milionu let. Přežili v ledu. Stáří života z jeskyní Naica vědci odvodili podle jejich „pozice“ v krystalech a rychlosti, jakou rostou.

V jeskyních se nacházejí největší sádrovcové krystaly na světě. Komplex jeskyní, z nichž mnohé jsou doposud neprozkoumané, leží asi sto kilometrů od města Chihuahua v Mexiku. Objeven byl v roce 2000 při těžebních pracích.

Reklama

Doporučované