Hlavní obsah

V Krkonoších hrozí laviny. Horská služba zvýšila stupeň nebezpečí

Lyžaři a turisté by podle záchranářů měli být velmi opatrní a volit bezpečné trasy.

Reklama

Horská služba varuje, že v některých případech existuje možnost samovolného uvolnění lavin. Nebezpečí je na stupni – značné.

Článek

V Krkonoších od čtvrtka platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice. Důvodem je vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech.

„Za posledních 24 hodin napadlo 25 centimetrů nového sněhu. Sníh padal na ledovou krustu, za působení silného nárazového severozápadního větru (v nárazech až 30 m/s), který přemístil sníh na závětrné svahy. Zde se mohou vyskytnout laviny deskové. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ stojí v upozornění Horské služby.

Silvestrovské rachejtle vystřídaly vzácné lednové bouřky.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Lyžaři a turisté by podle záchranářů měli být velmi opatrní a volit bezpečné trasy. Třetí stupeň by měl platit i v pátek. Během čtvrtka téměř po celých Krkonoších platí také varování před silným větrem. Kvůli silnému větru není v provozu ani úsek lanové dráhy z Růžové hory na Sněžku.

Podle předpovědi meteorologů by ve čtvrtek mělo být postupně zataženo až oblačno a na většině území sněhové přeháňky, na horách četnější. Večer má srážek a oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohyboval od minus tří stupňů Celsia do nuly, v 1 000 metrech na horách má být kolem minus sedmi stupňů. Kvůli silnému větru se mohou od 600 metrů tvořit sněhové jazyky a nad 800 metrů i závěje.

Na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1 415 metrů bylo ráno minus 11 stupňů Celsia, silná mlha a v okolí ležel více než metr sněhu. Vítr dosahoval v nárazech na hřebenech hor rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované