Hlavní obsah

V Krkonoších hrozí pády lavin, Česká poštovna na Sněžce hlásí rekordní orkán

Lidé by se v Krkonoších kvůli hrozícímu nebezpečí lavin měli pohybovat výhradně po vyznačených stezkách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Horská služba v Krkonoších vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí, turisté a lyžaři, kteří se na víkend do Krkonoš chystají, by se proto měli mít na pozoru. Na hřebenech rovněž hrozí silný vítr.

Článek

Vyhlášené nebezpečí je označeno jako značné, což znamená, že už při malém zatížení, zejména na strmých svazích, je možné lavinu strhnout. V některých případech se lavina může i samovolně uvolnit, výjimečně i laviny velkých rozměrů. Lavinové nebezpečí se týká téměř celých Krkonoš.

„Například tady ve východních Krkonoších se to týká údolí Bílého Labe, Dlouhého dolu, Modrého dolu, Studniční jámy, Obřího dolu, ale také na polské straně Krkonoš,” říká ve videu východočeská zpravodajka Seznam Zpráv Michaela Rambousková.

Lidé by se proto měli vyhýbat svahům nad třicet stupňů a měli by být opatrní při pohybu v neoznačeném terénu. Horská služba nabádá k tomu, aby se lidé pohybovali pouze tam, kde je to dovolené.

O víkendu by se silný vítr na vrcholcích Krkonoš měl již uklidnit – v sobotu by se měl pohybovat rychlostí tři až sedm metrů za sekundu.

„Česká poštovna Anežka na Sněžce ohlásila, že v noci na včerejšek nejspíš padl rekord v síle větru pro celou Českou republiku. Jejich čidla – potvrdil jim to prý i ČHMÚ – naměřila orkán o síle 270 kilometrů v hodině,” dodává zpravodajka.

Reklama

Doporučované