Hlavní obsah

V Krkonoších kopírují rakouský koncept: Když jste pryč, apartmán vydělává

Foto: Seznam Zprávy

Vizualizace apartmánů v Janských Lázních.

Reklama

Realitní kancelář Evropa přebudovává bývalý lázeňský dům na úpatí Černé hory v Krkonoších na luxusní apartmánový dům za střední stovky milionů korun.

Článek

Hotel Siréna v Janských Lázních se promění v luxusní apartmány. Z původně lázeňského domu postaveného na začátku 20. století se stane vysokohorské ubytování. „Koupili jsme hotel v Janských Lázních ve velmi špatném stavu před třemi lety se záměrem přestavět ho na hotelový dům apartmánového typu s inspirací v zahraničí, kde tato forma je velmi úspěšná,“ řekl pro SZ Byznys majitel realitní kanceláře Evropa Michal Macek.

Rekonstrukcí a dostavbou vznikne 58 nových jednotek od nejmenších 1+kk až po větší mezonety ve vyšších patrech. „Celkově budeme investovat stovky milionů korun částečně z vlastních zdrojů v kombinaci s bankovním financováním,“ dodal Macek.

Standardem i designem, a hlavně umístěním přímo nad sjezdovkou se jedná o luxusní projekt, kde se ceny za metr čtvereční pohybují od 150 do 200 tisíc korun. Hlad po volnočasových nemovitostech je však v současnosti obrovský, takže Macek se o prodeje nebojí. „Poptávka po rekreačním ubytování je opravdu veliká a za první měsíc máme prodáno necelých 50 procent jednotek,“ říká.

Rakouský koncept

Po rekonstrukci bude budova koncipována jako apartmánový hotel ve sdíleném vlastnictví. Podobně jako fungují velká ubytovací zařízení v Rakousku a jinde v Evropě. Část apartmánů v objektu bude rozprodána soukromým vlastníkům, kteří si pro sebe zarezervují termíny pro vlastní pobyt a nevyužité termíny poskytnou správci objektu k dalšímu pronájmu, aby se jim investice vrátila.

+1

Cílem je, aby apartmány nezůstávaly prázdné a hotel fungoval v celoročním provozu, nejen během zimy nebo o víkendech. „Nechtěli jsme vytvořit prázdný nefunkční dům plný pouze o pár víkendech, tj. nabízíme i následný servis včetně recepce, úklidu, správy jednotlivých apartmánů včetně možného zajištění jejich pronájmu v době, kdy majitel jednotku neužívá a chce ji pronajmout krátkodobě či dlouhodobě,“ říká Macek.

Rekonstruovaná budova byla postavena kolem roku 1900 jako lázeňský dům. Po druhé světové válce se pak stala majetkem ROH a sloužila až do sametové revoluce jako zotavovna.

Daňově výhodné fondy

Hotel Siréna není jediným projektem realitní kanceláře Evropa, která se kromě klasického prodeje nemovitostí zabývá i rekonstrukcí činžovních domů nebo vlastním developmentem. Aktuálně staví například projekt Clock Prague v Praze na Královských Vinohradech, kde vznikají luxusní byty k pronájmu s parkováním.

Projekt je vložen do investičního fondu Evropa, respektive jeho realitního a investičního podfondu, kam investují budoucí majitelé jednotlivých bytů. Administrátorem fondu je firma Winstor a depozitářem Komerční banka.

Vlastnictví prostřednictvím fondu nabízí výhodnější daňové podmínky. Akcie fondu totiž lze po třech letech od nabytí vlastnictví prodat bez zdanění, po stejné době nedaní investor ani svůj podíl z výnosu, který Macek předpokládá od 6 do 10 procent za rok.

Reklama

Doporučované