Hlavní obsah

V Krkonoších se zřejmě objevil medvěd. Do českých hor by se vrátil po 220 letech

V Krkonoších se zřejmě pohybuje medvěd.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Krkonoších se nejspíše objevila medvědice s medvíďaty. Zpráva pochází od veřejnosti, mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahý ale i přesto upozorňuje, že ji berou vážně.

Článek

Na polském území Krkonoš se objevila medvědice se třemi mláďaty. Zpráva pochází od pozorování veřejnosti, protože je ale velmi těžké splést si medvěda s jiným živočichem, přikládá se jí velká váha. „V tuto senzaci jsme ani nedoufali, mysleli jsme, že Krkonoše jsou příliš hustě protkané turistickými stezkami,“ říká mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Výskyt medvědů bude pro návštěvníky, chataře i místní znamenat nutnost pohybu po turistických cestách a zvýšenou opatrnost. Medvěd je ale plaché zvíře, jež neútočí, pokud se necítí být v ohrožení. Období, kdy samice chodí s malými mláďaty, je kritické, protože samice je citlivější vůči nebezpečí, které by mohlo hrozit mláďatům.

Lidé případnému konfliktu ale mohou lehce zabránit, pokud budou dodržovat pravidla, jež jsou stejná pro jakýkoli pobyt v horách. Jedním z pravidel je například pískání si nebo zpívání při pochodu, aby člověk upozornil zvířata na svou přítomnost.

Medvěd by se na české území vrátil po téměř dvě stě dvaceti letech. Poslední byl zastřelen v roce 1802.

Reklama

Doporučované