Hlavní obsah

V Krkonoších vázne přechod na DVB-T2. Ruší ho okolní kopce

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Vysílač na Černé hoře v Krkonoších přešel na DVB-T2 počátkem ledna 2020.

Reklama

Signál DVB-T2 mají dobrý, ale i přesto lidé ve Vrchlabí a na dalších místech Krkonoš nemohou kvalitně naladit veřejnoprávní televizi. Podle Českých Radiokomunikací jej ruší okolní kopce.

Článek

Hladký přechod na vysílání DVB-T2 se na některých místech Česka nedaří. Lidé v západních Krkonoších mají po přechodu na nové televizní vysílání problém naladit programy veřejnoprávní televize. Vysílač na Černé hoře skončil původní vysílání 7. ledna. Od té doby přetrvávají problémy.

Nejvíc stížností zaznamenali ve Vrchlabí, ale problémy byly i ve Špindlerově Mlýně, Nové Pace, Rokytnici nad Jizerou či v Jilemnici. V regionu se totiž schází signály ze dvou vysílačů, které se vzájemně ruší.

Vrchlabí začalo nedostatek řešit z pozice samosprávy. „Když se k nám dostaly první informace o problémech se signálem, udělal jsem rychlý průzkum přes sociální sítě, kde jsem prosil obyvatele Vrchlabí, aby nám dali vědět, kde mají obdobné problémy. Ukázalo se, že v různých částech města. Začali jsme proto jednat s Českými Radiokomunikacemi, aby zřídily nápravu. Tu přislíbily,“ říká tajemník vrchlabského městského úřadu Pavel Řehák.

Podle servisního technika, se kterým městský úřad problém řešil, může být jádro problému v tom, že v této části Krkonoš se setkávají dva signály. „Ty se nejspíš vzájemně ruší, protože naměřená síla signálu tady byla dobrá. Necelých 10 kilometrů od nás je vysílač na Černé hoře, další signál však přichází ještě ze strany od Ještědu,“ vysvětluje Řehák, podle něhož se lidem televizní program v lepším případě zasekne nebo rozkostičkuje, v tom horším signál vůbec nepřijímají. „V pondělí bylo hodně špatné počasí a někteří lidé neměli signál vůbec,“ dodává.

Televize Seznam vysílá v DVB-T2 a přináší divákům kvalitnější obraz

Podle Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací však problém v tom, že by se rušily signály z Černé hory a Ještědu, není. „Vysílače Černá hora a Ještěd vysílají na stejném kmitočtu v rámci jednofrekvenční sítě. Jednofrekvenční síť DVB-T2 umožňuje vysílat televizní signál z několika vysílačů na stejném kmitočtu. Stejným způsobem vysílají DVB-T2 vysílače i v jiných lokalitách, například Praha Žižkov, Cukrák, Mezivrata a další. K rušení signálu v jednofrekvenčních sítích nedochází, což bylo změřeno i v lokalitě Vrchlabí,“ říká Procházka.

Firma v pondělí provedla měření, která podle Procházky nezjistila žádné technické problémy na vysílací straně. „Problémy s TV příjmem mohou být na některých místech způsobeny mnohačetnými odrazy signálu od okolního kopcovitého terénu. V těchto případech doporučujeme použít směrovou přijímací anténu, která umožní potlačit odražené signály, které mohou lokálně zhoršit televizní příjem,“ dodává. Lidé by to podle něj měli svěřit odborné servisní firmě.

Takový postup se však radnici nelíbí, podle tajemníka se jedná o plošný problém celého regionu, nikoliv o nedostatek u koncových příjemců. Obec proto chce podat oficiální podnět k prošetření Českému telekomunikačnímu úřadu.

Reklama

Doporučované