Hlavní obsah

V kuloárech se mluví o tom, že Babiš má být obviněn, říká tvář think tanku ANO

Rozhovor s novinářem z Lidových novin Janem Macháčkem: Smyslem vládní krize bylo donutit k odchodu z vlády všechny ministry za ANO.

 

Reklama

Je pro mě důležité, že v ANO pracuje spousta slušných lidí, říká Jan Macháček.

Článek

Publicista, hudebník a někdejší signatář Charty 77 Jan Macháček patří mezi prominentní české novináře už víc než 25 let. Začínal ještě v samizdatu, pracoval v Respektu, MF DNES či Hospodářských novinách nebo také v čele správní rady Knihovny Václava Havla, jehož byl Macháček osobním přítelem.

Jeho přechod do Lidových novin v lednu 2015, kdy již patřily Andreji Babišovi proto vzbudil velkou pozornost. Od března 2015 řídí Macháček Institut pro politiku a společnost, think tank blízký hnutí ANO.

„Je to vážný problém, on sám se k tomu tak postavil a je to podle mě hlavní důvod odchodu z vlády. Asi bude teď opatrnější, nebo to bude muset řešit nad rámec toho, že jeho firmy jsou v svěřenském fondu," říká dnes Macháček k nahrávkám, podle nichž se Andrej Babiš při debatách s bývalým novinářem MF DNES Markem Přibilem snažil ovlivnit, kdy jaký materiál vyjde v deníku, který mu tehdy ještě patřil. „Za stejně vážné ale považuji, že někdo nahrává ministra financí," dodává jednapadesátiletý Macháček.

Minulý týden vydal Macháček na webu Lidovky.cz razantní komentář, podle nějž bylo smyslem vládní krize donutit k odchodu z vlády všechny ministry za hnutí ANO, bez nichž by pak sociální demokraté spolu s lidovci mohli například rozdávat obří zakázky na dostavbu jaderných elektráren „Číňanům nebo Rusům", rozvrátit státní finance, ovládnout po policii i státní zastupitelství a „kriminalizovat" Andreje Babiše.

„Internet snese trochu spekulativnější psaní," říká Macháček. „Je to provokativní a spekulativní text, ale v kuloárech se mluví o tom, že pokus kriminalizovat Andreje Babiše proběhne.”

Podívejte se nahoře na celý rozhovor s Janem Macháčkem o jeho komentáři, o tom, jestli Andreji Babišovi stále věří nebo jestli by mělo hnutí ANO postavit svého prezidentského kandidáta.

Reklama

Doporučované