Hlavní obsah

V květnu přibylo 12 tisíc nezaměstnaných, je jich nejvíc od února 2018

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Česku bylo na konci května 266 144 lidí bez práce. Bylo jich tak o 12 104 více než v dubnu. Nezaměstnanost se v květnu zvedla z dubnových 3,4 na 3,6 procenta.

Článek

Květnový počet nezaměstnaných byl podle Úřadu práce ČR nejvyšší od února 2018. Zaměstnavatelé nabízeli zhruba 331 000 volných míst, o 2 000 méně než v dubnu, uvedl úřad.

„Nezaměstnanost v České republice neroste tak skokově, jsou to stále slušná čísla, máme stále jednu z nejlepších zaměstnaností v Evropě,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Procentní míru nezaměstnanosti oznámila už ve čtvrtek ve Sněmovně. Zaměstnavatelé podle ní nepropouštějí tolik, kolik se očekávalo, díky státní pomoci. Vláda zavedla programy podpory pro podniky, na něž dolehla opatření zavedená proti šíření nového typu koronaviru.

Nejvíc nových uchazečů o práci bylo z oborů služeb, stravovaní, obchodu, hotelnictví a dopravy. Úřadům práce se hlásili také pracovníci z agentur, uvedla Maláčová. Do evidence úřadů práce se ke konci května nově přihlásilo téměř 38 400 uchazečů o zaměstnání, zároveň z ní odešlo téměř 26 300 lidí.

„I když letos v květnu na rozdíl od předchozích let nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak razantní. Bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, ale bude stále spíše pozvolný,“ shrnul ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Reklama

Doporučované