Hlavní obsah

V Kyjevě se zapálil dobrovolný voják, který bojoval v Donbasu

V Kyjevě se zapálil dobrovolný voják.

Reklama

Dobrovolný voják z bojů v Donbasu se zapálil v ukrajinském Kyjevě. Požaduje, aby měl stejná práva, jako armádní veteráni.

Článek

Před ministerstvem obrany v Kyjevě se dnes zapálil jeden z příslušníků dobrovolnických jednotek, kteří zde demonstrovali, aby je ministerstvo uznalo za rovnoprávné vůči válečným veteránům z řad armádních jednotek. „Serhij Uljanov se nejprve polil hořlavinou a pak zapálil. Lidé, kteří byli okolo, jej povalili na zem a plameny uhasili,“ vylíčil list Ukrajinska pravda na svém webu. Uljanov z dramaticky vyhlížející situace podle lékařů vyvázl bez vážnější újmy.

Někdejší veterán bojů s proruskými separatisty v Donbasu na východě země si podle jednoho ze spolubojovníků „úmyslně vybral tuto cestu boje s vojenskou byrokracií“ poté, co se dva roky marně domáhal rovnoprávného zacházení u soudů. Ještě dříve nepomohla ani hladovka, kterou dobrovolníci drželi u ministerstva.

Záběry odvysílala ukrajinská televize ZIK:

„Zůstal jsem viset ze vzduchoprázdnu. Nemohu dál žít a normálně pracovat a rozvíjet se,“ říkal Uljanov. Před zapálením si stěžoval, že byl z bojů náhle odvolán a že mu úřady nevydaly žádné dokumenty, které by mu zajistily postavení válečného veterána. Podobně jsou na tom prý i další příslušníci dobrovolnický jednotek.

Podle armádního mluvčího Uljanov sloužil v logistické jednotce u jednoho ze štábů, ale od loňského září není příslušníkem ozbrojených sil. Po propuštění ze služby se rozhodl vést spor s ministerstvem, dva soudy však již prohrál a k třetímu nechodí. Sebeupálením prý vyhrožoval již od června.

Uljanov podle kliniky, kam byl převezen, neutrpěl popáleniny ani nemusel být hospitalizován.

Konfliktem v Donbasu, který si od dubna 2014 vyžádal přes 10 000 obětí, podle dostupných údajů prošlo více než 300 500 Ukrajinců.

Reklama

Doporučované