Hlavní obsah

V Kyjově opravili muzeum, vystavuje kroje i hroby Langobardů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroje, archeologické nálezy i moderní dotykové obrazovky čekají na návštěvníky opraveného Vlastivědného muzea v Kyjově. Úpravy renesančního zámečku trvaly přibližně tři roky.

Článek

Původní expozice ze 70. let minulého století už nesplňovaly současné nároky, rekonstrukci potřebovala i historická budova. Muzeum se slavnostně otevře v pátek, oznámil ČTK mluvčí městského úřadu Filip Zdražil.

Změny jsou patrné už při pohledu zvenčí. Sgrafita, která v roce 1911 vytvořil akademický malíř Jano Köhler a která před opravami opadávala, jsou nyní restaurovaná. Vyměněná okna mají novou barvu, aby ladila se sgrafity.

Z muzejního dvora zmizel nepůvodní přístavek, který o kousek dál nahradila exteriérová výtahová šachta s plošinou. Za budovou je otevřený depozitář, kde jsou pod přístřešky rozměrné sbírkové předměty - velké pražiče na kávu z bývalého obchodu na náměstí, tzv. čert na vyorávání brambor nebo stroj na motání provazů.

Největší změny jsou uvnitř budovy. V přízemí za recepcí se návštěvníci ocitnou v přírodě. „Instalace tří biotopů představuje faunu Kyjovska. Muzejní exponáty jsou provázeny projekcí a zvukovou kulisou. Doplňující informace k jednotlivým živočichům poskytuje infostánek s dotykovými obrazovkami. Tyto infostánky jsou instalovány v každé z expozic,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí muzejní pobočky Blanka Pokorná.

Historická část zaujímá další čtyři místnosti v přízemí. Provází návštěvníka dějinami Kyjova od 16. století do období mezi světovými válkami. První patro z části obsadila archeologická expozice prezentující nález langobardského pohřebiště. Část rozlohy prvního patra patří etnografické expozici s kroji, hospodářským nářadím a dalšími exponáty.

Vlastivědné muzeum v Kyjově spadá pod krajské Masarykovo muzeum v Hodoníně. Celkové náklady na stavební část oprav činily zhruba 13,5 milionu korun. Nové expozice si vyžádaly asi devět milionů korun.

Reklama

Doporučované