Hlavní obsah

V Lánské oboře je nová lávka, vznikne u ní volnočasový areál

Ilustrační foto.

Reklama

V Lánské oboře je postavená nová lávka, rozděluje ukázkovou obůrku. Místo je přístupné veřejnosti.

Článek

„Postupně zde vznikne volnočasový areál včetně Muzea Lesní správy Lány. Hotový by měl být příští rok,“ řekl ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Cílem muzea nebude podle Baláka jen vystavovat různé artefakty ze sbírky Lesní správy Lány, ale zejména pozitivní prezentace českého lesnictví a české myslivosti. „Z druhé strany na to bude navazovat naučná stezka, jejíž ambicí bude vzdělávací proces pro širokou, jak laickou, tak odbornou veřejnost,“ uvedl Balák.

Stavba lávky začala loni. Spojuje místa, kde na jedné straně má výběh místní divoké prase Berta, na druhé straně žije spárkatá zvěř, zejména jeleni, daňci a mufloni. Obůrka, která je součástí naučné stezky, má pro návštěvníky otevřeno od května do konce září.

Prezident Miloš Zeman dnes Lánskou oboru označil za nejkrásnější místo na Zemi. Obora zabírá plochu přes 3000 hektarů a žije zde kolem 2000 kusů zvěře. „Je to místo odpočinku, které je poseto nejrůznějšími pomníky a pomníčky,“ dodal Zeman a připomněl například postavení pomníku k příležitosti návštěvy prezidentů zemí visegrádská čtyřky, Slovinska a Srbska nedaleko takzvané Prezidentské vyhlídky.

Balákovi dnes Zeman za jeho práci poděkoval a označil ji za poslání. Ředitele Lesní správy Lány kladenský soud v květnu nepravomocně odsoudil za manipulaci s veřejnou zakázkou, uložil mu tříletý nepodmíněný trest. Zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Koncem května policie navrhla obžalovat Baláka z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli těžbě kamene v Lánské oboře.

Reklama

Doporučované