Hlavní obsah

V Lanškrouně končí první etapa výstavby nové polikliniky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Lanškrouně na Orlickoústecku končí první etapa stavby polikliniky. Lékaři se do nových ordinací budou brzy stěhovat. Stavba je městskou investicí, obě etapy budou stát kolem 120 milionů korun bez DPH.

Článek

„Musím říct, že realizační firma je výborná. Všechny sítě a technologie už máme vybudovány. Druhá část bude o tohle snadnější. Jednoznačně to budou moderní prostory, budou klimatizovány, bude tam velký výtah, do kterého se vejde i lůžko. Pod budovou budou parkovací plochy. Celá budova je kompletně bezbariérová,“ řekl starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Původní poliklinika již byla podle starosty nevyhovující. Projekt radnice připravovala od roku 2015. Tématem byla již v předešlých obdobích. Na základě stavebně-technického průzkumu se nakonec město rozhodlo, že zdemoluje budovu postupnými kroky, aby lékaři dál mohli provozovat ordinace, a novou budovu postaví na dvě etapy.

„V první etapě jsme ubourali zadní část polikliniky a lékaře jsme přestěhovali do provizorií v centru města. Na místě se vystavěl větší objekt. Stavba má být oficiálně dokončená 31. května, 1. června si ji slavnostně převezmeme,“ řekl starosta.

V druhé staré části polikliniky lékaři dál působí. Během června a července se přestěhují do nového objektu postaveného v první etapě. Následně stavební firma zbourá přední část staré polikliniky. Na jejím místě vznikne nový trakt, dokončen bude v druhé polovině příštího roku. „Pak by se měli dostěhovat lékaři, kteří jsou zatím v provizoriích,“ řekl Vetchý.

Po dokončení bude poliklinika stavbou se dvěma trakty, propojenými schodištěm. Ve zdravotním středisku budou ordinace praktických lékařů, neurologie, ORL, oční, logopedie, plicní, speciální rehabilitace nebo gynekologie a rentgenové pracoviště.

Město si v minulosti vzalo investiční úvěr 160 milionů korun na dvě velké investiční akce, na kulturní centrum L ́art, které už je hotové, a na polikliniku.

„Fixace úvěru s 1,25 procenty úroku byla na 20 let. My budeme prostory lékařů pronajímat. Investice by se měla nějakou částí postupně vracet. Vzhledem k tomu, že investice je významná, návratnost je hodně dlouhá,“ řekl Vetchý.

Reklama

Doporučované