Hlavní obsah

V Laosu nacházejí první mrtvé po protržení přehrady. Zatím jsou jich zhruba dvě desítky, stovky dalších se pohřešují

Video: Reuters

 

Reklama

Laos hlásí po úterním protržení hráze první oběti. Ačkoliv přesný počet úřady zatím nepotvrdily, média mluví o přibližně 20 tělech, které záchranáři našli.

Článek

Při záchranných akcích na jihu Laosu, kde se v pondělí protrhla hráz rozestavěné přehrady, bylo dosud objeveno 19 mrtvých. Informoval o tom dnes laoský list Vientiane Times. Zpravodajský server BBC News píše o nejméně 20 mrtvých. Tamní úřady zatím počty obětí nepotvrdily. Neštěstí připravilo o domovy více než 6600 lidí, stovky osob se pohřešují. Svůj záchranný tým na místo vyšle Jižní Korea, která se na konstrukci přehrady podílela.

Podle Vientiane Times potřebuje pomoc záchranářů více než 3000 osob a dosud bylo zachráněno 2851 lidí.

„Prezident nařídil celou řadu opatření včetně vyslání záchranného týmu a zároveň i prošetření příčiny neštěstí, protože na stavbě se podílely i naše společnosti,“ uvedl dnes na tiskové konferenci mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Tragédie se stala v provincii Attapeu na jihovýchodě Laosu nedaleko hranic s Vietnamem. Úřady na místo vyslaly desítky lodí, aby pomohly evakuovat osoby z rizikové oblasti. Zároveň vydaly výzvu k zaslání nouzové pomoci - léků, pitné vody, oblečení, potravin, peněz i dalších potřebných věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované