Hlavní obsah

V Laosu se protrhla přehrada, stovky pohřešovaných, tisíce lidí bez domova

K havárii došlo v laoské provincii Attapeu.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Voda připravila o domovy téměř 7000 lidí. Přesný počet obětí zatím není znám.

Článek

V Laosu se v pondělí večer protrhla hráz rozestavěné přehrady. Stovky lidí jsou pohřešovány a neštěstí si vyžádalo zatím neznámý počet obětí. Vylily se miliardy krychlových metrů vody, informovala laoská oficiální tisková agentura, na kterou se odvolávají světové tiskové agentury. Voda zatopila šest vesnic v okolí přehrady.

Neštěstí se stalo v provincii Attapeu na jihovýchodě země nedaleko hranic s Vietnamem. Podle oficiální laoské agentury KPL voda připravila o domovy více než 6600 lidí.

Místní úřady už na místo vyslaly desítky lodí, aby pomohly evakuovat osoby z rizikové oblasti. Zároveň vydaly výzvu k zaslání nouzové pomoci - léků, pitné vody, oblečení, potravin, peněz i dalších potřebných věcí.

Záběry tamní samosprávy ukazují tisíce lidí, kteří přišli o domovy:

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap neštěstí patrně způsobily deště, které v oblasti přesáhly trojnásobek běžného množství. Pod přívalem vody pak povolila hráz jedné z přidružených přehrad hlavní vodní nádrže. Hráz byla 770 metrů dlouhá a 16 metrů vysoká.

Laoský premiér Thongloun Sisoulith podle tamních médií odložil jednání vlády a odjel do postižené oblasti, aby se informoval o stavu záchranných prací.

Přehrada se stavěla od roku 2013 jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Měla být otevřená v letošním roce, ale zatím není jasné, zda už byla uvedená do provozu.

Elektřina z několika hydroelektráren představuje značnou část laoského zisku z exportu. Hlavním kupcem laoské elektřiny je Thajsko.

Skupiny na ochranu životního prostředí dlouhodobě vyjadřují obavy z hydroelektrárenských projektů Laosu a především z dopadu elektráren na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele a ekonomiky, které jsou na řece závislé.

Reklama

Doporučované