Hlavní obsah

V lednu přijde konečný audit. Babiše se už nikdo nezastane, říká Zdechovský

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, zní opakovaně z Bruselu.

Reklama

Evropská komise nadále trvá na střetu zájmů českého premiéra a v lednu pošle konečný audit. Seznam Zprávám to řekl český europoslanec Tomáš Zdechovský, který se zúčastnil dnešního jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP.

Článek

Jaký je výsledek dnešní schůzky?

Ta schůzka byla důvěrná, některé informace, které Evropská komise už jenom zopakovala, jsou už ale veřejné. Ta nejdůležitější pro české občany je, že Evropská komise trvá na svém závěru, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Finální audit bude v brzké době uzavřen a publikován bude v lednu 2021.

Jak říkáte, toto zjištění jsme už znali dříve. Objevily se od té doby nějaké nové skutečnosti?

Komise od té doby vyvrátila veškeré věci, která česká vláda či jednotlivá ministerstva dělala. Právníci komise jednoznačně vyvrátili některé pokusy o dezinterpretování celé situace.

Zastal se někdo českého premiéra na dnešním jednání?

To už není o zastání, ale o finálním rozhodnutí, Komise má jasné podklady. Tam se ho už nikdo zastávat nebude. Všem lidem ze strany ANO, kteří se dříve snažili zpochybňovat jednu či druhou věc, už to dnes došlo. Proto se jednání ani neúčastní a nesnaží se cokoliv naznačovat nebo podsouvat (po zveřejnění rozhovoru se ozvala mluvčí europoslankyně za ANO Martiny Dlabajové, že europoslankyně na dnešním jednání nechyběla, pozn. red.).

Změnila se v této věci v poslední době nějak komunikace s českými úřady?

Komunikace je podle informací, které máme, daleko striktnější a jednoznačnější. Evropská komise trvá na tom, aby s ní Česká republika daleko více spolupracovala a aby implementovala veškerá doporučení, která jí v tomto ohledu dala. Komise jednoznačně a znovu potvrzuje, že je striktní a že nebude akceptovat žádné alternativní výklady evropského práva. Konflikt zájmů tu je, to je konečný verdikt.

Jaký bude další scénář v této kauze?

Komise předá České republice přeložený výsledek auditu a Česká republika bude muset audit naplnit, jinak mohou být zastaveny evropské peníze, které plynou do České republiky. Nepředpokládám ale, že Česká republika bude výsledek auditu zpochybňovat. Má právo se odvolat k evropskému soudu. Kdybych já byl premiérem, tak bych to nedělal, protože se tím stejně nic nedosáhne. Myslím, že by závěr auditu soud jen potvrdil. Důkazy, že Andrej Babiš je ovládající osoba Agrofertu, a je tedy konečným příjemcem dotací, jsou jasné už rok a jsou nezpochybnitelné.

Jak to vypadá časově? Jsou na naplnění závěrů auditu nějaké lhůty?

To bude napsáno v auditu. Předpokládám, že to bude maximálně jeden rok. Česká republika bude muset začít reagovat co nejrychleji.

Reklama

Doporučované