Hlavní obsah

V Letňanech by mohly modré zóny platit od začátku příštího roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praha 18 plánuje od začátku roku 2021 zavést zóny placeného stání. Rozšířit je na další území ve stejném čase chce i sousední městská část Praha 9. O důvodech jejich zavedení nyní mezi dotčenými radnicemi panují spory.

Článek

„Městská část Praha-Letňany připravuje zavedení takzvaných modrých zón, a to v souvislosti s informacemi od zástupců Prahy 9, kteří o urychleném zavedení modrých zón mluvili již před více než půlrokem,“ sdělil radní pro dopravu a životní prostředí Prahy 18 Stanislav Nekolný (ANO).

Podle Lidije Erlebachové z tiskového oddělení radnice Prahy 18 chtějí letňanští radní zavedením zón chránit obyvatele městské části před parkujícími ze Středočeského kraje. „Jakmile by na Proseku a na Střížkově byly zavedeny zóny, tak Letňany by byly posledním ostrůvkem této části Prahy, kde by modré zóny nebyly. Parkování v Letňanech by tak bylo peklo,“ řekla k tomu dnes spolupracovnice radnice.

Zóny placeného stání by v Praze 18 mohly platit od 1. ledna 2021. Termín je zatím předběžný. Technické podrobnosti se teď řeší, dodala Erlebachová.

Od začátku roku 2021 budou v Praze 9 zóny placeného stání rozšířeny na Prosek, Střížkov, Krocínku, Poděbradskou ulici a do Nových Vysočan. Podle radního Prahy 9 Tomáše Holečka je rozšíření modrých zón naopak reakcí na jejich zavedení v Letňanech. „V minulosti jsme byli upozorněni, že v Letňanech zavádí modré zóny. Protože by se pak auta jedoucí do Prahy přesunula do Prahy 9, aby na jejím území zaparkovala, usoudilo se, že zóny musí být zavedeny i u nás,“ doplnila mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Zóny placeného stání platí v Praze 9 od 6. ledna. Zatím byly zavedeny v Libni a Vysočanech v okolí stanic metra Českomoravská a Vysočanská.

Další rozšíření zón v metropoli schválili pražští radní v červnu. Nově se do systému zapojí Praha 10, kde zóny začnou fungovat 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad. V říjnu se rozšíří do Strašnic a 2. listopadu do Malešic. Další městské části budou zóny rozšiřovat na nové oblasti. Například v Praze 5 se to bude týkat sídliště Podbělohorská a zbytku čtvrti Cibulka a v Praze 6 zbylé části Hanspaulky.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Platí také ve vybraných částech Prahy 4, 5, 6 a 8.

Reklama

Související témata:

Doporučované