Hlavní obsah

V letoviscích sílí covid. V Chorvatsku padl rekord čtyřikrát za týden

Foto: Profimedia.cz

Snímek z pláže poblíž Crikvenice z minulého týdne.

Reklama

Chorvatsko a Řecko se v posledních dnech potýkají s rekordním nárůstem nakažených koronavirem. Nejvyšší čísla za poslední měsíce zaznamenaly i Francie a Itálie. Švýcarská Ženeva láká turisty na dárkovou kartu.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Chorvatsko zažívá vrchol epidemie koronaviru. V polovině minulého týdne tam po několika dnech nižších přírůstků nakažených padl další rekord, když ve středu úřady oznámily 219 nových případů. Do konce týdne bylo ještě poté toto dosud nejvyšší číslo od začátku pandemie covid-19 překonáno hned třikrát. Nejvyšší přírůstek Chorvatsko zaznamenalo v sobotu, kdy šlo o 309 nakažených.

Webové portály chorvatských deníků jsou plné zpráv o nových ohniscích, spekulacích o vládních odhadech podzimních scénářů a odlivu turistů ze zemí, které po svých občanech vracejících se z balkánské země začaly požadovat karanténu. Večernji list cituje ředitele chorvatské asociace cestovního ruchu, který říká, že Chorvati by měli dělat vše pro to, aby se pandemická situace v zemi dostala na přijatelná kritéria. Pokud se tak podle něj nestane do deseti dnů, bude pro chorvatský turismus „příliš pozdě“.

Nejvíce zasažená je Splitsko-dalmatská župa a Záhřeb.

I Řecko zaznamenalo rekord

V neděli oznámilo dosud nejvyšší nárůst nově nakažených i Řecko. Ministerstvo zdravotnictví informovalo o 284 potvrzených případech. Jde o dvojnásobek oproti nejvyššímu dennímu přírůstku z dubna, kdy se země potýkala s prvním náporem nakažených. Od konce dubna do začátku srpna se denní nárůsty pohybovaly v řádech desítek případů, v druhé polovině tohoto měsíce ale pravidelně stoupají vysoko nad 200.

Na konci července vláda opět zavedla povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách a posléze přistoupila k dalším omezením, včetně pravidel pro cesty ze zahraničí. Mimo jiné požaduje maximálně tři dny starý negativní test na koronavirus od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice. Totéž platí do konce srpna i pro cestující letecky z některých zemí. ČR mezi nimi není, ač minulý týden řecká vláda oznámila, že bude. Po jednání s českou vládou nakonec Česko na seznam nezařadila.

Celkem v zemi testy odhalily 8664 nakažených, z toho 242 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.

Nové ohnisko mezi nudisty ve Francii

Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo 4897 nových případů nákazy koronavirem, což je podle agentury Reuters nejvíce za den od konce května, kdy země ukončila karanténní opatření. O den dříve ministerstvo registrovalo 3602 nově potvrzených nakažených.

Úřady zároveň informovaly o dalším lokálním ohnisku. Je jím nudistická pláž v Cap d’Agde v départementu Hérault na jihu země. Podle Regionální zdravotnické agentury, která minulou středu provedla 800 testů, se při trasování ukázalo, že 30 procent návštěvníků naturistické pláže bylo pozitivních.

„Mezi osobami, které se do trasování dobrovolně zapojily, je poměr pozitivních mezi návštěvníky pláže čtyřikrát vyšší než poměr pozitivních mezi osobami, které jen pobývaly ve městě Agde,“ citoval z prohlášení ARS web La Dépêche du Midi.

Také Itálie má nejvíc případů od poloviny května

Itálie tentýž den oznámila nejvíce odhalených případů za den od poloviny května. Nakazilo se nově 1210 lidí. Sedm dalších úmrtí zvýšilo celkový počet obětí nákazy v Itálii od začátku pandemie na 35 437.

Podle italských úřadů je přírůstek nových infikovaných těsně spjat s cestováním a prázdninovou zábavou, poznamenala agentura AFP. Dodala, že nejvíce případů je hlášeno z Lombardie, kde je správním střediskem Milán, z oblasti kolem hlavního města Říma a z okolí Benátek.

AP dává rostoucí počty nových případů do souvislosti s testováním cestujících na letištích a v některých přístavech.

Ženeva nabízí turistům dárkovou kartu

Švýcarské město Ženeva nabízí návštěvníkům finanční pobídku k návštěvě ve formě dárkové karty, kterou lze použít v hotelech, restauracích, kavárnách, barech a na různé aktivity.

Ženevská dárková karta má hodnotu 100 švýcarských franků (2450 Kč) a lze ji využít v 58 hotelech a penzionech, 66 barech a restauracích a mnoha dalších atrakcích. Úplný seznam podniků, ve kterých lze dárkovou kartou platit, je k dispozici na oficiálních webových stránkách města Ženeva.

Turisté dárkový poukaz obdrží při ubytování v hotelu nebo penzionu zapojeného do projektu a musí se ubytovat nejméně na dvě noci. Na pokoj lze získat pouze jednu kartu, která platí do 31. prosince 2020.

Švýcarsko je otevřené turistům ze zemí Evropské unie a Velké Británie. Lidé, kteří strávili čas v zemi nebo oblasti se zvýšeným rizikem infekce, musí po vstupu do Švýcarska podstoupit desetidenní karanténu, jinak jim hrozí pokuta. Počet nově pozitivních případů ve Švýcarsku se v posledních týdnech zvýšil. 21. srpna dosáhl týdenní průměr 231,7 nových případů denně, což je o 29 % více než v předchozím týdnu.

Reklama

Doporučované