Hlavní obsah

V Liberci lidi otestují, ale Půta bude chtít dorovnání po Babišovi

Foto: Seznam Zprávy

„V současné komplikované situaci bohužel vláda občas vydává nařízení, která jsou v praxi obtížně aplikovatelná a v rozporu s ekonomickou realitou,“ říká Půta.

Reklama

V souvislosti s koronavirovou pandemií se musí lidé, již cestují přes hranice, podrobit v nemocnicích v Libereckém kraji testům, za které se platí. Stát však na ně nyní posílá méně peněz, kraj bude chtít po vládě dorovnání.

Článek

Původně cena testů v regionu na severu Čech činila 2 800 korun, nyní Ministerstvo zdravotnictví stanovilo výši poplatku na 1756 korun. To je však podle zdravotníků i radních příliš nízká částka a rozdíl v ceně za testování v nemocnicích bude kraj chtít proplatit po vládě.

„Rada Libereckého kraje jednomyslně odsouhlasila návrh na pokračování PCR testů pro samoplátce za tuto podnákladovou cenu. Rozdíl mezi cenou testu stanovenou Ministerstvem zdravotnictví a náklady nemocnic budeme požadovat po vládě,“ potvrdil Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Testování probíhá ve čtyřech páteřních nemocnicích: Krajské nemocnici Liberec, Nemocnici Jablonec nad Nisou, Masarykově městské nemocnici v Jilemnici a Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. „Jsem rád, že budeme schopni zajistit možnost PCR testování v Libereckém kraji pro samoplátce i přesto, že ministr zdravotnictví stanovil cenu, která je špatně nastavená,“ dodal Sobotka.

Hejtman Martin Půta se s požadavkem na dorovnání nákladů obrátí na premiéra Andreje Babiše. „V současné komplikované situaci bohužel vláda občas vydává nařízení, která jsou v praxi obtížně aplikovatelná a v rozporu s ekonomickou realitou. Lidí, kteří překračují hranice, zejména za prací, je v našem regionu velké množství. Chceme jim samozřejmě umožnit nástup do práce bez toho, aby museli složitě shánět odběrové místo k provedení testu,“ řekl Půta.

Reklama

Doporučované