Hlavní obsah

Sedl za volant autobusu, jehož řidič zkolaboval. Nikdy předtím jsem to neřídil, nešlo brzdit, líčí

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Řidič autobusu skončil v nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Jednačtyřicetiletý IT specialista Ivo Raisr musel za jízdy převzít řízení linkového autobusu poté, co řidič zkolaboval a autobus narazil do svodidel.

Článek

Nikdy předtím autobus neřídil. „Já na to nemám ani oprávnění, jen na auto,“ uvedl.  Řidič autobusu na lince z Liberce do Prahy zkolaboval krátce po čtvrt na osm na čtyřproudé silnici v serpentinách před Hodkovicemi nad Mohelkou.

„Jedoucí autobus se tak stal zcela neovladatelným, což vyústilo v dopravní nehodu. V plné rychlosti autobus naboural do pravých svodidel. Náraz do bariéry byl natolik silný, že vymrštil bezvládné řidičovo tělo na podlahu vozu,“ uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Právě rána do svodidel a pohled na ležícího řidiče přiměly Raisra k rychlé reakci. „Autobus směřoval na druhou stranu do svodidel, a tam byl sráz. Tak jsem si říkal, to bude špatný, to bude špatný. Tak jsem honem skočil z předního sedadla na sedadlo řidiče a začal autobus řídit,“ popsal Raisr.

Řidič v bezvědomí ale zůstal nohami zaklíněný v pedálech, takže Raisr nedosáhl na brzdy. Požádal proto cestujícího za sebou, aby řidiče vytáhl, což se mu nakonec spolu s další mladou ženou povedlo. „Pak jsem se už dostal na pedály, takže jsme mohl začít brzdit,“ řekl Raisr, který pracuje jako softwarový specialista.

Heroický čin

Čin cestujícího považují liberečtí mluvčí záchranné služby i policie za výjimečný.

„Jedná o neuvěřitelný heroický čin. Zachránil tím zdraví a životy bezmála 50 osob,“ řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský. Duchapřítomnou reakci cestujícího ocenil i mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. „Kdyby nikdo nezareagoval, autobus by se převrátil nebo se stalo cokoliv dalšího, tak samozřejmě mohl být velký problém a mohli jsme tady mít hromadné neštěstí,“ řekl.

Řidiče autobusu odvezla záchranná služba do nemocnice v Turnově. „Předpokládáme, že má nějaké interní onemocnění, které jsme nedokázali specifikovat, proto jsme ho přepravili na interní ambulanci k dalšímu vyšetření,“ dodal Georgiev.

Reklama

Doporučované