Hlavní obsah

V Libereckém kraji nevyjedou noční vlaky ani školní autobusy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Opatření proti koronaviru znovu omezila veřejnou dopravu. Kvůli zastavení volnočasových aktivit, uzavření kin, divadel a barů zrušil kraj víkendové noční vlaky z Liberce do Tanvaldu, Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou.

Článek

Od pondělí kvůli nynějšímu uzavření škol nevyjedou ani školní spoje. České dráhy navíc zrušily jeden dopolední a jeden večerní spoj rychlíků Ploučnice mezi Libercem a Ústím nad Labem.

O zrušení školních spojů od pondělí rozhodli také provozovatelé MHD v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Cestujících totiž kvůli opatřením proti koronaviru ubylo. Propad ale zatím není takový jako na jaře, kdy řada podniků zcela zastavila výrobu. „Informace o úbytku cestujících jsou zatím spíše vizuální, čísla dostáváme se zhruba desetidenním zpožděním,“ řekl Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v kraji. Očekává, že cestujících může ještě ubývat.

Koronavirová pandemie a s ní spojená opatření způsobily letos i výrazný propad tržeb ve veřejné dopravě. Kvůli ochraně řidičů a průvodčích zrušil kraj na jaře odbavení ve veřejné dopravě a od 16. března do 14. dubna jezdili lidé zadarmo. „Jen za dobu nouzového stavu letos na jaře nás to na tržbách stálo 40 milionů korun. Teď nám přišel ještě od Českých drah a ČSAD Česká Lípa požadavek na dalších 11 milionů, což jsou jejich ušlé tržby v souvislosti s opatřením na jaře,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj žádal vládu o náhradu části těchto nákladů, ale neúspěšně. I to je podle Půty důvod, proč se teď na podzim už o zrušení jízdného neuvažovalo. Na jaře byla hlavním důvodem zrušení jízdného snaha ochránit řidiče a průvodčí před nákazou kvůli nedostatku ochranných pomůcek. Těch už je ale dost. „Pomohli jsme vybavit řidiče a průvodčí ochrannými pomůckami,“ řekl hejtman. Řidiči mají roušky, rukavice i ochranné štíty. Dopravci také v souvislosti s pandemií pořídili vybavení a pravidelně vozy dezinfikují. Třeba ČSAD Liberec používá UV lampy. Řidiči jsou vybaveni i jednorázovými dezinfekčními utěrkami, aby mohli otřít tyče, kterých se lidé dotýkají.

Reklama

Doporučované