Hlavní obsah

V Libereckém kraji otevřou muzeum či dokončí přestavbu křižovatky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Otevření muzea v Liberci, dokončení přestavby křižovatky na hlavním silničním tahu z Liberce na Prahu či zahájení výstavby pavilonu urgentní péče v Liberci.

Článek

To patří mezi očekávané události v Libereckém kraji v roce 2021. Nejistota je u velkých kulturních událostí kvůli koronavirové epidemii. Mezi největší by měly patřit Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu a festivaly Anifilm a Benátská! v Liberci. Kraj bude také hostit světový šampionát orientačních běžců.

Severočeské muzeum v Liberci se opravovalo za 143 milionů korun bezmála tři roky. Slavnostní otevření s novými expozicemi je sice plánované už na pondělí 28. prosince, bude ale jen virtuálně. Dovnitř se návštěvníci dostanou až v příštím roce, až to umožní protikoronavirová opatření. V příštím roce by se měla otevřít i hlavní budova muzea v České Lípě, která je uzavřená od začátku letošního roku. Důvodem jsou stavební práce, jež mají snížit náklady na spotřebu energií. Mimo jiné se vymění všech 120 až 130 oken muzea, které sídlí v bývalém augustiniánském klášteře.

V roce 2021 možná začnou dvě velké stavební akce, u nichž se termín realizace už několikrát posunul. První je obnova zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech za víc než 125 milionů. Památkáři sice vybrali firmu, jež opravu nejcennější části této národní kulturní památky provede, smlouvu s ní ale uzavřít nemohou. Čekají na rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně námitek vyřazeného uchazeče. Firma pro výstavbu pavilonu urgentního centra v areálu liberecké nemocnice se bude teprve vybírat. Náklady se odhadují na 2,42 miliardy a práce začnou nejdřív v závěru příštího roku. V té době už by měla být hotová přestavba křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu za více než 400 milionů bez daně, která začala letos. Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová. Modernizace se dočká i tramvajová trať z Liberce do Jablonce, dopravní podnik chce zahájit dlouho plánovanou opravu zhruba pětikilometrového úseku. Práce za 1,2 miliardy by měly začít o letních prázdninách a potrvají dva roky. Příští rok také nejspíš začne výstavba dopravního terminálu v Jablonci. Půjde o největší investiční akci radnice v novodobé historii, vyžádá si 300 až 400 milionů korun.

Konání kulturních akcí ohrožuje nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové epidemie. Mezi největší akce by měly patřit květnové Valdštejnské slavnosti. Konají se jednou za dva roky a třídenní akce pravidelně láká do Frýdlantu kolem 30.000 návštěvníků. V Liberci by se měl na začátku května konat prestižní mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, letos byl kvůli koronaviru přesunutý na podzim. Festival Benátská! dokonce svůj letošní ročník zrušil, pro příští rok počítá s tradičním červencovým termínem. Loni akci v areálu ve Vesci navštívilo přes 40.000 lidí. V červenci by se také v kraji mělo uskutečnit mistrovství světa v orientačním běhu, jeho centrem budou Doksy.

V kraji se také očekává, jak rozhodne Nejvyšší soud v restituční kauze rodu Walderode. Okresní i krajský soud nárok šlechtického rodu na vydání panství na Turnovsku v hodnotě kolem tří miliard korun uznaly za oprávněný. Před soudem se bude muset znovu hájit liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), neboť odvolací soud v korupční kauze spojené s dotačními projekty zrušil osvobozující verdikt jeho i dalších 11 obžalovaných lidí a čtyř firem. Půta podle obžaloby v letech 2013 až 2014 přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, vinu odmítá.

Reklama

Doporučované