Hlavní obsah

V Libereckém kraji se o víkendu lyžovalo jenom na Severáku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Libereckém kraji se o víkendu lyžovalo jen na 200 metrů dlouhé sjezdovce na Severáku v Jizerských horách.

Článek

V celém kraji je k dispozici přes 97 kilometrů sjezdovek, ostatním střediskům včetně těch krkonošských ale zatím sníh chybí. Přírodní není a výrobě toho technického teploty a vysoká vlhkost příliš nenahrávají. Severák zůstane v provozu ještě v pondělí, protože už děti mají prázdniny, řekl dnes ČTK Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje jizerskohorská střediska Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov.

„Na to, že jsme mohli pustit jeden dětský vlek, jsme spokojeni. Každý den bylo nějakých 100 platících lidí, dnes možná o něco víc. Pro nás to bylo dobré, neměli jsme problém ani s těmi opatřeními,“ doplnil Bažant. Počasí podle něj ale lyžařům příliš nepřálo. Oba dny zahalovala středisko na Severáku mlha, teploty se držely jen těsně pod nulou. Vydržet by to mělo ještě v pondělí, pak se má ale oteplit. „Dáme si pauzu a počkáme, jestli zamrzne,“ poznamenal ředitel SKI Bižu.

Další areály v kraji pro zahájení sezony zatím nemají dostatek sněhu. Situace není příznivá ani pro běžkaře. Příznivá není ani předpověď počasí. „Momentálně není možné zasněžovat,“ řekl Bažant. Třeba největší středisko Jizerských hor Tanvaldský Špičák potřebuje k zahájení sezony vyrábět sníh ještě alespoň jeden den. Pokud se ochladí, chtěli by ho rozjet podle Bažanta 28. prosince. Záležet ale bude i na tom, zda se vláda s ohledem na zhoršující se koronavirovou situaci nerozhodne opatření ještě zpřísnit.

Ještě před Vánoci chtěl sezonu původně zahájit Skiareál Ještěd v Liberci, technologií snowfactory jsou tam schopni vyrábět sníh i při plusových teplotách. Aktuálně ale na sociálních sítích zahájení posunuli až na sobotu 26. prosince. Sezonu chce Ještěd zahájit na své nové páteřní sjezdovce dlouhé 1,5 kilometru a široké až 45 metrů. Sněhu ale na začátku sezony zřejmě nebude dost pro celou šíři sjezdovky.

Reklama

Doporučované