Hlavní obsah

V libyjských věznicích podle OSN dochází k mučení a zabíjení, spravují je ozbrojenci nespadající pod vládu

Situace ve věznicích v Libyi.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Nad libyjskými věznicemi převzaly kontrolu ozbrojené skupiny, které mučí vězně, píše se ve zprávě OSN. Více než tisíc lidí bylo od roku 2011 nezákonně drženo v libyjských věznicích bez rozsudku i obvinění.

Článek

Ozbrojené skupiny působící v Libyi ve věznicích zabíjejí a mučí zajatce. Oznámila to dnes Podpůrná mise OSN v Libyi (UNSMIL). Podle ní jsou mučení vystaveny také ženy a děti.

Podle zprávy OSN přechodná vláda v Tripolisu nejenže nezabránila ozbrojeným skupinám v zatýkání oponentů, aktivistů, novinářů nebo politiků, ale ještě bojovníkům platila, dodávala jim munici a uniformy. V rámci toho nad nimi ztratila kontrolu.

Většina uvězněných čeká na soud nebo obvinění od roku 2011. Mučení zahrnuje praktiky jako mlácení ocelovými tyčemi, topení, elektrické šoky a znásilnění. Minulý rok v nemocnici v Tripolisu zemřelo 37 lidí, kteří nesli známky mučení. Další mrtvá těla jsou ale nacházena na ulicích a na skládkách v Benghází.

Ve věznici na východě Libye je podle OSN 1800 vězňů, již se nacházejí v nelidských podmínkách, včetně těch, kteří jsou v sekci spadající pod Libyjskou národní armádu.

Reklama

Doporučované