Hlavní obsah

V Litomyšli se uskuteční festival autorského dokumentu DOKU Zahrady

Foto: Kamil Kašpárek / Week of life

Litomyšl.

Reklama

Podcastové trendy, intimní zpovědi i skutečné kriminální příběhy jsou na programu třetího ročníku festivalu autorského dokumentu DOKU Zahrady v areálu zámeckého návrší v Litomyšli.

Článek

„Uskuteční se 28. srpna a bude se věnovat filmu, audio tvorbě i fotografii. Velký prostor je věnován takzvaným masterclasses, lekcím vedeným odborníky na určitou oblast,“ uvedla za festivalový tým Petra Jansa.

Festival se zaměřuje na autorský dokument, a to nejen ve filmu. „Snahou je ukázat, že jsou tu svébytné autorské dokumentární počiny, a to v oblasti filmu, audio tvorby i fotografie a také v dalších oblastech umění, které se nám v příštích ročnících snad povede i různě prolínat,“ uvedla zakladatelka festivalu, dokumentaristka Eva Lammelová.

Přehlídku zahájí lekce Trendy v podcastech, účastníky jí provede Andrea Hanáčková z Palackého univerzity a audiodokumentaristka Martina Pouchlá. Na ně naváže masterclass vedená dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou, která se bude věnovat časosběru jako své hlavní tvůrčí metodě a představí, co se skrývá za jejími divácky úspěšnými filmy. Odpoledne jsou na programu lekce Sound Design pro Audio Podcasting s hudebním skladatelem a zvukovým umělcem Martinem Ožvoldem, absolventem elektroakustické kompozice na londýnské univerzitě a sound designérem projektů jako je Anatomie strachu nebo Matematika zločinu.

Audiu se bude věnovat i interaktivní audiohra Sluchátko pro děti od osmi do 14 let pod vedením Andrey Hanáčkové, vedoucí Katedry filmových a divadelních studií Univerzity Palackého. Do specifik a možností dokumentární fotografie návštěvníky festivalu zasvětí na svém workshopu FotoCafé fotograf a kameraman Daniel Šperl, žák Jindřicha Štreita. Jeho osm dokumentárních fotografií představí v premiéře výstava v Chrámu Nalezení svatého Kříže na Zámeckém návrší.

Na prvním nádvoří zámku se uskuteční Audioblock s dvěma novými audiodokumenty. První od Evy Lammelové se věnuje otázce, jak zrealizovat důstojný pohřeb v době vrcholící pandemie. Druhý natočila Brit Jensenová, česko-dánská audiodokumentaristka a dramaturgyně, spolu s novinářkou a environmentalistkou Zuzanou Vlasatou, ve světové předpremiéře uvedou první díl takzvaného true crime podcastu Akce olej.

Završením festivalu bude projekce filmu Anny, nového časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové , který na jaře získal dvě mezinárodní filmové ceny. Režisérka ve filmu sleduje příběh téměř padesátileté ženy, matky a babičky několika vnoučat, která pracuje jako toaletářka i jako prostitutka. Jako součást přehlídky se také od 27. srpna do 2. září uskuteční vzpomínka na dokumentaristu Karla Vachka , který se originálním způsobem zapsal do českého dokumentárního filmu a ovlivnil generace studentů a tvůrců. K vidění bude ve výloze Galerie de Lara na Smetanově náměstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované