Hlavní obsah

V Litvínově se bude vyrábět nový produkt, vzniknou pracovní místa

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Petrochemický holding Orlen Unipetrol začal v Litvínově s výstavbou jednotky na výrobu nového produktu, kapalného uhlovodíku (dicyklopentadien, DCPD).

Článek

„Produkt bude mít širokou škálu využití v automobilovém průmyslu či v lékařství a farmacii. Holding do nové jednotky investuje 831 milionů korun. Od roku 2022, kdy s výrobou začne, chce vyrábět až 26.000 tun nového produktu ročně. Pro zajištění nové výroby zřídí závod 20 pracovních míst,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

DCPD bude vyráběný technologií, kterou vyvinuli výzkumní pracovníci Orlen Unipetrol ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

„Po tomto produktu je na globálních trzích vysoká poptávka. V Evropě je v současné době deficit výrobních kapacit DCPD a do roku 2030 očekáváme navýšení poptávky o dalších 20 procent, na amerických trzích o 40 procent a na asijských trzích dokonce o 60 procent. Proto jsme se rozhodli investovat do výstavby vlastní technologie výroby DCPD,“ uvedl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Orlen Unipetrol.

Technologický proces izolace DCPD z tzv. lehkého pyrolýzního benzinu byl vyvinut v rámci dlouhodobého strategického projektu využití vedlejších produktů ethylenové jednotky. „Cílem projektu bylo nalézt způsob izolace uhlovodíků, které jsou produkovány jako vedlejší produkty ve výrobních jednotkách petrochemie, mají vyšší přidanou hodnotu a jsou zároveň dobře uplatnitelné na trhu,“ řekl Tomáš Herink, člen představenstva holdingu. Instalovaná kapacita bude představovat podle Herinka přibližně 25 procent celkové produkce v Evropě.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 404 benzinek největším řetězcem v Česku.

Reklama

Doporučované