Hlavní obsah

V lockdownu už je polovina Australanů. Denně přibývají desítky nakažených

Foto: Profimedia.cz

Téměř liduprázdné město Sydney.

Reklama

Austrálie se snaží zabránit většímu šíření koronaviru i jeho mutací na svém území, a země se tak postupně víc a víc uzavírá. Už téměř polovina tamního obyvatelstva se nyní nachází v lockdownu.

Článek

Se středečním dnem platí pro téměř každého druhého Australana příkaz zdržovat se pouze v prostorách svého domova. Pro miliony lidí pak nejnovější vývoj situace znamená i další přísná opatření jako dodržování rozestupů na veřejnosti nebo zakrytí úst a nosu. Za vše může několik ohnisek nákazy, které stát v uplynulých dnech odhalil.

V Sydney ve státě Nový Jižní Wales momentálně probíhá dvoutýdenní lockdown, který úřady zavedly již o víkendu. Ke středečnímu dni celá oblast zaznamenala dalších 22 nových lokálních přenosů nákazy, všechny bylo možné spojit s již známými případy. Podle tamní premiérky Gladys Berejiklianové se ovšem zatím nenaplnily obavy z možné eskalace situace.

V uzávěře se momentálně nachází také města Perth, Darwin nebo části státu Queensland, mezi které patří například třetí největší australské město Brisbane. Ve středu se ke skupině připojilo i město Alice Springs, na jehož letišti se měl vyskytnout potenciální nakažený.

„Musíme jednat tvrdě a musíme jednat rychle,“ sdělila v úterý novinářům premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková poté, co byly během předchozího dne ve státě zaznamenány dva nové lokální případy. „K uzamčení dojde na tři dny a já nechci, aby z toho bylo 30 dní.“

Právě opakované lockdowny, přísná koronavirová opatření a rychlé trasování kontaktů pomohly Austrálii v předchozích měsících potlačit ohniska covidu-19 a denní statistiky se držely v nízkých hodnotách. S přibližně 25 miliony obyvatel země eviduje necelých 31 tisíc nakažených, téměř 30 tisíc vyléčených a 910 úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Případy mutace delta, která byla poprvé odhalena v Indii, ke 28. červnu zaregistrovalo pět z osmi australských států a teritorií. Jako nejčastější zdroj nákazy jsou uváděny karanténní hotely, kde pobývají lidé po návratu ze zahraničí.

Nová ohniska nákazy nicméně soustředí pozornost k pomalému postupu vakcinace v zemi, kde je plně očkováno jen okolo pěti procent obyvatel. Australské úřady proto rozhodly o povinném očkování pracovníků pečujících o seniory a zaměstnanců již zmiňovaných karanténních hotelů.

Nově též úřady umožnily vakcinaci preparátem společnosti AstraZeneca u lidí mladších 60 let. Jeho použití dříve stanovily jen pro seniory kvůli obavám z možných krevních sraženin a mladším doporučily očkování vakcínou firem Pfizer a BioNTech. Co se ale té týče, podle britského listu The Guardian například ve státě Queensland zbývají dávky pouze na 8 dní vakcinace.

AstraZeneca měla být původně pilířem očkovací kampaně v zemi. V dubnu však čtyři dny po očkování první dávkou tohoto preparátu zemřela kvůli krevním sraženinám osmačtyřicetiletá žena. Právě obavy z krevních sraženin řadu Australanů odradily od očkování a někteří odmítají i druhou dávku vakcíny, informuje agentura AP.

Reklama

Doporučované