Hlavní obsah

V Londýně shořel 24patrový dům. Nejméně dvanáct lidí zemřelo

Podívejte se, jak hasiči bojovali s požárem domu v Londýně.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Dům má 24 pater a žije v něm asi 500 lidí. Na místě zasahovalo 40 hasičských aut.

Článek

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár, který zcela zničil 24patrový dům Grenfell Tower v širším centru Londýna.

Nehodu nepřežilo nejméně dvanáct lidí. Počet ale může ještě stoupnout, hasiči budovu prohledávají.

„Je tu několik mrtvých. V tuto chvíli nemohu potvrdit počet vzhledem k výšce a členitosti objektu," řekla mluvčí hasičů Dany Cottonová tisku.

Do pěti londýnských nemocnic bylo podle posledních informací převezeno 74 lidí. Na místě zasahuje 20 zdravotnických týmů, 200 hasičů a 40 hasičských vozů.

Cottonová řekla, že hasiči zachránili mnoho lidí z různých poschodí 24podlažní budovy. Nedostali se však dále než do 19. nebo 20. patra.

Příčina požáru stále není známá. Lidé ale mluví o závadě na lednici. Hasiči také již uvedli, že protipožární ochrana v domě zcela selhala. Grenfell Tower přitom loni prošel rozsáhlou rekonstrukcí za deset milionů liber.

K požáru došlo krátce před druhou hodinou ráno.

Hasiči dokázali stříkat vodu za pomoci dálkově ovládané plošiny jen do 10. patra, výše se plameny vymkly kontrole. „Viděli jsme trosky padající z budovy, slyšeli výbuchy a zvuk tříštícího se skla," vylíčil jeden z reportérů.

Celý dům se ocitl v plamenech a stále panují obavy, že budova by se mohla zřítit. Policie proto vyklidila okolí. Stabilitu objektu po uhašení požáru monitorují odborníci a zatím se zdá, že je bezpečná.

Podle očitých svědků někteří lidé uvízli v bytech jako v pasti, byli vidět u oken. Očití svědci také zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek, uvedla stanice BBC na svém webu a připomněla dřívější prohlášení policie, že evakuace obyvatel dosud pokračuje.

„Bylo žalostné, když jsem viděl blikat baterku nahoře (v hořící budově), odkud se zjevně nemohou dostat ven," řekl v rozhlasovém vstupu televizní moderátor George Clare. Jody Martin vylíčil, že utíkal k domu ve snaze pomoci a že křičel na lidi, aby vyšli ven, ale zevnitř se ozývalo volání, že uvízli v chodbách plných kouře. „Slyšel jsem lidi křičet o pomoc," poznamenal další svědek. „Vypadá to velice špatně, velmi velmi špatně. Nikdy jsem nic takového neviděl," vylíčil Tim Downie.

Přilehlá výpadovka byla uzavřena v obou směrech, rovněž metro omezilo provoz.

Požár v londýnské čtvrti White City hasí na 200 hasičů.Video: Jakub Říha

Reklama

Související témata:

Doporučované