Hlavní obsah

V Londýně se bojovalo. Odpůrci rasismu proti stoupencům krajní pravice

Foto: Profimedia.cz

Trafalgarské náměstí v Londýně.

Reklama

Londýnské demonstrace proti policejní brutalitě provází násilí a potyčky. Protestovat také vyšli představitelé krajní pravice s údajným cílem ochránit památníky před vandaly.

Článek

Asi dvě stovky lidí se zapojily do potyček na Trafalgarském náměstí, kde vzduchem létaly lahve a hořela pyrotechnika. Na místě se podle agentury Reuters střetly dvě skupiny lidí, z nichž jedna skandovala „Black Lives Matter“, druhá s heslem nesouhlasila. Bezpečnostní složky se snaží dva tábory udržet v bezpečné vzdálenosti od sebe, uvádí televize Sky News.

Policisté předtím čelili davu i na ulici Whitehall lemované vládními budovami.

Deník Evening Standard uvádí, že dohromady přišlo asi 1000 přívrženců krajní pravice. Shromáždění bylo svolané v reakci na plánovanou demonstraci proti rasismu a policejní brutalitě. Organizátoři uváděli, že jejich cílem je zabránit ničení zdejších památníků poté, co minulý víkend někdo posprejoval sochu válečného britského premiéra Winstona Churchilla.

Stoupenci hnutí „Na černošských životech záleží“ nakonec svůj plánovaný pochod kvůli obavám ze střetů s pravicovými radikály zrušili, přesto se ale odpoledne v Londýně protestující proti policejní brutalitě scházeli.

Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí i akce příznivců krajní pravice musí skončit do 17:00 místního času (18:00 SELČ). Stoupencům jednotlivých táborů vyhradili policisté také oblasti, ve kterých se mohou shromažďovat.

Reportér zpravodajské společnosti BBC také zachytil výpad demonstrantů proti strážcům zákona na náměstí vedle parlamentu.

Jako nepřijatelné odsoudila násilnosti ve vládní čtvrti britská ministryně vnitra. „Násilí proti našim policistům nebude tolerováno,“ vzkázala Patelová na Twitteru. Podotkla, že veřejné zdraví v Británii stále ohrožuje koronavirus, a demonstranty vyzvala, aby šli domů a zastavili jeho šíření.

Londýnský starosta Sadiq Khan v sobotu opět vyzval, aby lidé zůstali raději doma. „Je zjevné, že krajně pravicové skupiny vyvolávají v centru Londýna násilnosti a nepořádek,“ dodal londýnský starosta Sadiq Khan. Odkazoval přitom konkrétně na zprávu, podle níž protestující na policisty házeli i dýmovnice. „Nebudeme tolerovat útoky na naši policii a pachatelé pocítí plnou sílu zákona,“ napsal Khan.

Manifestace se stovkami účastníků se konaly i mimo britskou metropoli. Média popisovala konfrontace mezi davy opačně smýšlejících demonstrantů v Bristolu, Newscastlu i Brightonu. Policistům se zatím zřejmě i tam dařilo dva tábory oddělovat a na začátku odpoledne nebyly z těchto míst hlášeny násilnosti.

Reklama

Doporučované