Hlavní obsah

V Londýně se sešel Commonwealth. Kromě životního prostředí se otevře i otázka, kdo bude hlavou Společenství

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Commonwealth spojuje 53 států světa, které bývaly britskými koloniemi a dominii. Společenství se setkává každé dva roky, pro Velkou Británii je nyní důležité zejména kvůli brexitu.

Článek

V královském paláci v Londýně se sešlo společenství Commonwealth. Organizátoři vybrali Londýn jako místo setkání kvůli snaze Velké Británie o sblížení se se svými bývalými spojenci a koloniemi, kvůli blížícímu se brexitu.

Společenství by letos podle premiérky Theresy Mayové mělo řešit otázky a problémy zhoršujícího se životního prostředí, zejména zahlcení plasty, kterému se Velká Británie snaží čelit vydáním několika nových zákazů. Například na používání plastových příborů a dalších. Dále by se mělo hovořit o kybernetické bezpečnosti a trhu mezi členy. Podle Borise Johnsona by se mělo společenství zabývat i právy sexuálních menšin.

Letošní setkání je podle mnohých poslední, kterého se královna zúčastní před svou smrtí, a proto je jednou z důležitých otázek, kdo se stane jejím nástupcem. Královna Alžběta sice vyjádřila přání, aby se jím stal její syn princ Charles, ale funkce formálního předsedy Společenství není dědičná.

Summitu se zúčastnilo 46 předsedů vlády, zbytek tvořili ministři zahraničí.

Reklama

Doporučované