Hlavní obsah

V Londýně vydražili obraz za 1,5 miliardy korun, 70 let patřil Česku

Klimtův obraz vydražili za 1,5 miliardy korun.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Aukční síň Sotheby’s dražila obraz Gustava Klimta. Utkání čtyř zájemců zvedlo vyvolávací cenu o třetinu.

Článek

Londýnská aukční síň Sotheby’s vydražila v přepočtu za 1,5 miliardy korun olejomalbu rakouského malíře Gustava Klimta. Krajinu nazvanou Květinová zahrada vytvořil v roce 1907, o rok později ji vystavoval ve Vídni. Později na bezmála 70 let rozšířila sbírky Národní galerie v Praze.

Klimt maloval Květinovou zahradu v době své zlaté éry. Znalci ji považují za vrcholné dílo malířského umění z přelomu 19. a 20. století a zároveň za jednu z autorových nejlepších krajinářských prací.

„Dát Klimta do aukce je mimořádná událost, protože je to neuvěřitelně vzácné. Naposledy jsme krajinu prodali před nějakými šesti lety,“ komentoval aukci Simon Stock, znalec impresionismu a moderního umění z londýnské Sotheby’s.

Přestože byl Gustav Klimt předním vídeňským malířem, jeho práci vyzdvihují i milovníci českého umění. Klimt byl po svém otci z poloviny české národnosti. Obraz Květinová zahrada se z tuzemské sbírky dostal v roce 1968 do Mnichova výměnou za tři jiná díla - dvě od Jana Kupeckého a jedno od Édouarda Maneta.

V listopadu padl český aukční rekord. Obraz Františka Kupky se vydražil za 62 milionů korun:

Reklama

Doporučované