Hlavní obsah

V Londýně zabíjel už jednou odsouzený džihádista

Foto: Twitter/Harry

Záběry z londýnského útoku.

Reklama

aktualizováno •

Terorista z Londýna, který v pátek zabil nožem dva lidi, je bývalý vězeň odsouzený v roce 2012 za terorismus.

Článek

K útoku došlo na mostě London Bridge v britské metropoli v pátek večer. Zraněno při něm bylo pět lidí, dva z nich zemřeli. Pachatele policisté na místě zastřelili.

Podle britské policie je útočníkovi z Londýna 28 let a jmenuje se Usman Khan. Odsouzený byl za plánování bombových útoků, mimo jiné na londýnskou burzu. Podle deníku The Guardian ho soudce tehdy označil za „velmi nebezpečného džihádistu“. Muž byl propuštěn na svobodu loni.

„Úřadům je znám od doby, co byl v roce 2012 odsouzen za trestné činy terorismu,“ sdělil vysoký britský policejní úředník pro záležitosti terorismu Neil Basu. „Z vězení byl podmínečně propuštěn v prosinci 2018,“ upřesnil. Policie nyní podle něj vede šetření v hrabství Staffordshire ve střední Anglii.

Londýnský starosta Sadiq Khan poděkoval za pohotovou reakci na útok nejen statečným členům pohotovostních služeb, ale i běžným občanům, kteří se s teroristou pustili do boje a nakonec ho i odzbrojili. „Chci poděkovat členům veřejnosti, kteří dnes odpoledne riskovali svou vlastní bezpečnost. Jsou to ti nejlepší z nás,“ dodal Sadiq Khan.

Usman Khan byl údajně pozván na soudní konferenci o rehabilitaci vězňů v hale Fishmongers' Hall na severní straně mostu London Bridge, kde útok začal. Jeho rodina pochází z Pákistánu, on sám se podle BBC narodil ve městě Stoke-on-Trent ve středoanglickém hrabství Staffordshire, kde také žil. Podmínečně propuštěn na svobodu byl loni v prosinci a podle britských médií měl elektronický náramek.

Deník The Guardian v sobotu napsal, že Khan byl odsouzen v roce 2012 spolu s dalšími extremisty, kteří plánovali útoky na londýnskou burzu či Westminsterské opatství. Na ručně napsaném seznamu jejich cílů byl podle britských médií i nynější premiér Boris Johnson, který byl tehdy londýnským starostou. Skupina se podle některých médií inspirovala teroristickou sítí al-Káida. Propuštěn byl v prosinci 2018.

Předseda Evropské rady Charles Michel napsal na Twitter, že ho teroristický útok v Londýně zarmoutil.

Johnson: Propouštět teroristy předčasně je chyba

Pro přísnější tresty pro teroristy se ještě v pátek vyslovil britský premiér Boris Johnson, který kvůli němu pozastavil svou volební kampaň.

„Je chybou umožnit vážným a násilným zločincům předčasné propuštění z vězení a je velmi důležité, abychom tento zvyk opustili a abychom prosazovali odpovídající tresty pro nebezpečné zločince, zejména pro teroristy,“ řekl Johnson.

Johnsonův krok následovali i opoziční labouristé. Parlamentní volby v Británii se konají 12. prosince.

Nejde o první teroristický útok na mostě London Bridge. V červnu 2017 najela bílá dodávka se třemi teroristy uvnitř do chodců na London Bridge a několik jich zranila. Odsud se teroristé přesunuli do tržnice a nákupní zóny Borough Market, kde vystoupili z dodávky a pobodali několik lidí. Zde policie všechny tři útočníky zastřelila. Útok si nakonec vyžádal 11 mrtvých.

Reklama

Doporučované