Hlavní obsah

V Lysicích začala rekonstrukce zámecké zahrady a zahradnictví za 180 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Správa zámku v Lysicích na Blanensku se zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájila obnovu zámecké zahrady a zahradnictví.

Článek

„Práce, které zahrnují stavební úpravy, statické zajištění, rozvody elektřiny a vody, zahradnické práce i nové výsadby, vyjdou na 180 milionů korun a měly by skončit v roce 2024,“ řekla kastelánka zámku Martina Rudolfová.

„O obnově zahrady správa zámku uvažuje už 15 let, posledních několik let jsme připravovali projekt. Zcela zásadní je statické zajištění ohradních zdí i schodišť a nové rozvody vody i elektřiny. Kvůli posledním suchým rokům jsme přišli o původní zdroj, teď máme nový vrt, bude se tedy dělat obnova závlahy, bude i samostatná vodárna,“ nastínila část prací Rudolfová.

Obnovu potřebuje i sloupoví unikátní dřevěné kolonády, která nabízí výhled nejen na celou zámeckou zahradu, ale do jejího okolí. Spodní zahrada kromě rekonstrukce soch větší úpravu nepotřebuje, její střední části ale zahradníci vrátí podobu, kterou měla na konci 19. století. To znamená mimo jiné více květin. „Máme naštěstí k dispozici dostatek obrazového materiálu, ale také účtů, takže víme, co zahradníci nakupovali,“ dodala kastelánka.

V horní části zahrady a v takzvané kapucínské zahradě budou také opraveny a zajištěny zdi, i tam se obnoví výsadba a dřeviny se upraví. „Jeden z vysokých stromů, buk červený, bude nutné skácet, protože je napadený houbou a nevydržel by déle než dva roky. Pokud by spadl neřízeně, mohl by napáchat velké škody,“ vysvětlil zámecký zahradník Tomáš Bárta. U vstupu do saly terreny dělníci pokácí túje, které neodpovídají dobovému osazení zahrady.

Kompletní obnovou projde zámecké zahradnictví se skleníky a oranžerií a unikátní fíkovna. Tato budova má posuvnou střechu a rozebíratelnou přední stěnu. V létě tak bylo možné střechu odsunout, přední stěhu rozebrat a dopřát stromkům přirozené ovzduší. V zimě byla fíkovna vytápěná. „Vrátí se sem i rostlinky fíků, počítáme s osazením poloviny fíkovny, kam se vejdou tři stromy, druhá polovina bude vyčleněna návštěvníkům,“ uvedl Bárta.

Rekonstrukcí projdou budovy zámeckého zahradnictví. V horním skleníku se obnoví původní železné konstrukce a litinové sloupy, zmizí nepůvodní zahradnické stoly z 80. let. V oranžerii bude nová vzduchotechnika, protože starý systém vytápění neprospívá původním dřevěným konstrukcím oken, které by bylo velmi obtížné nahradit. „Tak kvalitní dřevo, ze kterého jsou vyrobené, se dnes už prakticky nedá sehnat. Proto změníme systém vytápění, aby dřevo netrpělo a konstrukce vydržely,“ dodal zámecký zahradník. Rekonstrukce počítá i s opravou zámeckých pařenišť.

Práce začaly v těchto týdnech. Kvůli opravám nebude příští rok na jaře tradiční výstava kamélií, které rozkvétají každoročně na přelomu února a března. Správa zámku věří, že první návštěvníci se do obnovených zahrad i zahradnictví podívají v létě roku 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované