Hlavní obsah

V Madridu už vědí, kdo přijde po Modričovi a spol. Zápas Realu sledujte už dnes na Televizi Seznam

Vinícius Junior se v osmnácti letech prosadil do nabitého kádru Realu Madrid.Video: Profimedia.cz, DIGI Sport

 

Reklama

Zapomeňte na éru Galáctikos spojenou s rekordními nákupy. Real Madrid se v posledních letech vydal jinou cestou. Ve španělské metropoli sice stále nakupují hvězdné fotbalisty, ale už nikoli hotové hráče světové extratřídy typu Garetha Balea či Cristiana Ronalda, nýbrž hráče, kterým by měla patřit budoucnost. Aktuální formu Realu Madrid si můžete ověřit sami v dnešním přenosu Televize Seznam ze španělské La LIgy. Duel Real Madrid-San Sebastián vysíláme od 18:15.

Článek

Real Madrid v probíhající dekádě doslova vládne evropskému klubovému fotbalu. Královský klub od roku 2014 vyhrál hned čtyřikrát Ligu mistrů. Za výjimečnými úspěchy stojí výjimečná generace fotbalistů, která se v Madridu sešla, a také unikát v trenérské úspěšnosti Zinédine Zidane.

Jenže nic netrvá věčně a také ve španělské metropoli zjistili, že bez Cristiana Ronalda a zmíněného Zidana nebude snadné všechny soupeře stále válcovat. Oba hlavní strůjci tří výher v Lize mistrů v řadě už klub v létě opustili. Ronaldo zamířil do italského Juventusu a Zidane si dal od trénování na čas pauzu.

V osobě CR7 tak z Realu odešla jedna z největších fotbalových hvězd historie. Ještě před pár lety by se ho snažili v Madridu nahradit podobně silnou váhou typu Neymara nebo Kyliana Mbappého, kterému bude zřejmě patřit následující dekáda.

Jenže v jednom z vůbec nejpopulárnějších klubů na světě se rozhodli vydat jinou cestou. Chcete důkaz? Poslední hotovou superhvězdou, kterou Real koupil, byl v roce 2014 po mistrovství světa v Brazíli Kolumbijec James Rodriguez. Nejlepší střelec zmíněného brazilského Mundialu vyšel Real na 75 milionů eur.

Od té doby už v Madridu myslí spíše na budoucnost. Navíc od zmíněného roku Real válcuje Evropu a neměl důvod sahat do základní jedenáctky tím, že by přivedl další superhvězdu s obrovským egem.

Na druhou stranu Real stále za fotbalisty utrácí horentní sumy, vždyť mladí Brazilci Rodrygo a Vinícius Junior stáli 45, respektive 60 milionů eur.

Jenže za posledních pět let se ceny fotbalistů na trhu obecně zhruba zdvojnásobily.

Trh pokřivil hlavně přestup Neymara z Barcelony do Paříže za neuvěřitelných 222 milionů eur, čímž tehdy Brazilec v létě roku 2017 více než dvojnásobně překonal předchozí rekord Paula Pogby. V tomto kontextu tak vycházející brazilské hvězdičky Rodrygo a Vinícius Junior, kterým ještě nebylo ani devatenáct let, vlastně Real při dnešních cenách hráčů zase až tolik nestály.

Zmíněný Vinícius Junior začal v Realu v rezervním týmu, ale během podzimu, pro Real velmi slabého, se teprve osmnáctiletý Brazilec dostal do A-týmu a představil mimochodem i v Plzni, v utkání Ligy mistrů.

To druhý jmenovaný, teprve sedmnáctiletý Rodrygo, posílí Real až v létě, momentálně se křídelník rozehrává v Santosu. V klubu, ve kterém vyrostl Pelé či Neymar, současná hvězda Paříže.

Samozřejmě, že Real stále cílí i na hotové hráče, vždyť v létě loňského roku přivedl belgického brankáře Thibauta Courtoise, je to čtyři a půl roku, co dorazil Němec Toni Kroos. Jenže oba získal Bílý balet výrazně pod cenou za 35, respektive 25 milionů eur. V Madridu tehdy dokonale využili toho, že oběma zmíněným fotbalistům zanedlouho končily smlouvy.

Platí tedy, že se v Realu během přestupových oken zaměřují hlavně na mladíky, kterým by měla patřit budoucnost. Do španělské metropole se v nedávné minulosti stěhoval Marco Asensio z Mallorcy, Dani Ceballos z Betisu, teprve devatenáctiletý ukrajinský brankář Andrij Lunin z Luhansku či Theo Hernández ze San Sebastianu, tedy z klubu, proti kterému Real nastoupí dnes v podvečer v přímém přenosu Televize Seznam.

Real Madrid tedy staví tým diametrálně odlišným způsobem než na začátku tisíciletí, kdy královský klub dostal po příchodech Zidana, Figa, Beckhama a dalších zcela oprávněně přezdívku Galácticos.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Neděle 6. ledna, 18:15: Real Madrid – Real Sociedad, La Liga

Sobota 12. ledna, 13:10: West Ham – Arsenal, Premier League

Sobota 19. ledna, 18:10: Lipsko – Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria – Udinese, Serie A

Fotbalové vysílání Televize Seznam v neděli 6. ledna začíná v 18:15, studio bude moderovat Ondřej Lípa, za účasti experta Seznamu Luďka Mádla a hvězdného hosta Tomáše Ujfalušiho, který španělský fotbal dokonale zná ze svého tříletého angažmá v Atlétiku Madrid.

Reklama

Související témata:

Doporučované