Hlavní obsah

V Mariánských Lázních uskuteční čtyři projekty obyvatel města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Mariánských Lázních uskutečnili první projekty participativního rozpočtu. Hotové už je psí hřiště a osvětlení kašny, radnice uskuteční ještě dva z návrhů obyvatel města.

Článek

V participativním rozpočtu Mariánských Lázní je půl milionu korun, které poputují na projekty, o nichž rozhodovali obyvatelé. Město má v plánu uskutečnit celkem čtyři projekty, dva z nich jsou přitom už hotové. Místní mohou nově používat psí hřiště a těšit se z osvětlení kašny.

Výstavba psího hřiště přitom byla největším projektem a také tím, který získal nejvíc nejvíce hlasů od obyvatel. Dokončeno je už také osvětlení kašny v parku naproti nemocnici. „Třetím projektem jsou takzvaná malovaná hřiště, která podávala skupina maminek. Ony si to budou malovat svépomocí, ale všechny materiály už k tomu mají, nejspíš to budou dělat až na jaře,“ řekl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti). Posledním projektem, který by se měl uskutečnit, je venkovní gril.

Vzhledem k letošním ztrátám v rozpočtu, které způsobila opatření proti koronaviru, vedení města letos další participativní rozpočet nevyhlásilo. O financích města ale budou moci spolurozhodnout obyvatelé v příštím roce. „O participativní rozpočet byl mezi občany velký zájem, rozhodli jsme se ho proto na příští rok zdvojnásobit. Doufám tedy, že těch projektů bude více, a možná se udělá i něco většího,“ uvedl Kalina.

Participativní rozpočet mají už několik let například v Karlových Varech, kde se konají pravidelná fóra s obyvateli. Chebu se zavedením participativního rozpočtu pomáhá organizace Agora CE, která má zkušenosti s podobnými projekty i v mnoha dalších městech. V Sokolově kvůli nejistým příjmům odložili první participativní rozpočet na příští rok.

Reklama

Doporučované