Hlavní obsah

V masce francouzského ministra vylákali z důvěřivců 80 milionů eur

Foto: Profimedia.cz

Gilbert Chikli, hlavní podezřelý z procesu s falešným ministrem.

Reklama

Francouzský gang vydávající se za tehdejšího ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana hrál na vlasteneckou notu a žádal od bohatých lidí a firem službu státu. Peníze jsou potřeba na zaplacení výkupného za rukojmí v Sýrii, naléhali podvodníci a slibovali protislužbu. Někteří velkopodnikatelé na trik naletěli.

Článek

„Haló, tady je Jean-Yves Le Drian. Mohli byste udělat Francii službu?“ Takovéto věty se ozývaly v telefonu známých podnikatelů a ředitelů firem v letech 2015 až 2016. Sedmičlenný gang podvodníků, který neváhal použít falešnou identitu tehdejšího ministra obrany Le Driana, dokázal tímto způsobem vylákat desítky milionů eur. V úterý všech sedm podvodníků stanulo před pařížským soudem.

Koho podvodníci nachytali

Jedním z okradených byl podnikatel a filantrop Karim Aga Khan IV., duchovní vůdce šíitské sekty ismailitů. Jeho majetek odhadl časopis Forbes na 800 milionů dolarů. Aga Khan má blízko ke kanadské vládě Justina Trudeaua. Dalším je turecký byznysmen a miliardář Inan Kıraç, majitel holdingu Kiraca, který mimo jiné vyrábí automobily.

Jak celý podvod probíhal, vylíčila na rádiu France Inter advokátka nynějšího francouzského ministra zahraničí Delphine Meilletová: „Podvodníci využívají atmosféru terorismu a strachu. Představte si, že vám zavolá někdo z ministerstva obrany a řekne vám: ‚Udělali byste Francii službu?‘ Hraje se na vlasteneckou notu a důvěryhodnost. Říkají vám, že vám ministerstvo obrany věří a že vám službu vrátí.“

Foto: Profimedia.cz

Gilbert Chikli u ukrajinského soudu v roce 2017.

Gang sliboval, že poskytnuté peníze francouzský stát věřitelům vrátí. „Ministerstvo je potřebuje na tajné operace, ať už spočívají v zaplacení výkupného, nebo v boji proti terorismu,“ zněla argumentace podvodníků.

Falešní poradci, rádoby oficiální e-maily

Kontaktovaným osobám později zavolal další údajný pracovník ministerstva, z údajného úřadu přijde také e-mail. Vše působilo věrohodně, podvodníci používali jména skutečných Le Drianových spolupracovníků a e-mailová adresa připomínala tu oficiální.

Nakonec byla vybraná osoba kontaktovaná přes Skype, a to ze zdánlivě oficiální adresy. Na obrazovce počítače je vidět Le Drianova kancelář s vlajkami Francie a Evropské unie.

Za stolem sedí samotný ministr, alespoň se tak zdá – ve skutečnosti jen podvodníci použili jeho silikonovou masku. „Čekáte, že uvidíte Jeana-Yvese Le Driana, nakonec ho opravdu uvidíte. Máte pocit, že je vše pravda,“ vysvětlovala okolnosti zdánlivě neuvěřitelného obřího podvodu Meilletová.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dříve velel resortu obrany.

Na lep skočil podvodníkům například majitel vinařské značky Château Margaux Karim Aga Khan IV., který je také spirituálním vůdcem šíitské sekty ismailitů. Ten na bankovní konta v Číně a Polsku převedl 20 milionů eur. Tři z pěti zaslaných částek se policii podařilo zmrazit. Celkem 7,7 milionu eur ale zmizelo.

Jen o několik měsíců později pošle turecký byznysmen Inan Kıraç 45 milionů eur na zaplacení výkupného za dva novináře unesené v Sýrii.

Podvodníci chtěli prodat vrtulníky

Policie až dosud identifikovala tři oběti podvodu, možná jich ale bude mnohem více. Podvodníci oslovili více než 150 různých osobností a mířili hodně vysoko. Mezi oslovenými byl například prezident Gabonu Ali Bongo, belgický král, šéfové firem Lafarge, LVMH, Électricité de France nebo Total.

Kromě toho kontaktovali také francouzské ambasády ve Švýcarsku, Japonsku a Iráku nebo neziskové organizace, jako je Sidaction nebo UNESCO. Ze známých osobností se obrátili například na ekologa a pozdějšího ministra Nicolase Hulota, lyonského arcibiskupa Philippa Barbarina nebo herečku Brigitte Bardotovou.

O neuvěřitelné drzosti gangu svědčí i pokus – byť neúspěšný – prodat tuniské vládě čtyři vrtulníky typu Tiger za 19,4 milionu eur. Podvodníci za tímto účelem neváhali organizovat telekonference, a aby působili důvěryhodně, obrátili se v Le Drianově masce i na Národní shromáždění nebo policejního prefekta.

Francouzská justice řeší výše zmíněné podvody už od roku 2015, rozhodující obrat ve vyšetřování ale nastal až po vydání hlavního podezřelého, 54letého Gilberta Chikliho, zpět do Francie. Muž s francouzským a izraelským pasem byl už před pěti lety odsouzen v nepřítomnosti k sedmiletému vězení a milionové pokutě za to, že okradl několik francouzských firem. V roce 2017 ho spolu s dalším podezřelým, Anthonym Lasarevitchem, zadržela ukrajinská policie. Našla u nich seznam možných terčů podvodného jednání a také snímek masky monackého knížete Alberta II.

Policie je přesvědčena, že hlavní roli v podvodu s identitou ministra hráli právě tito dva muži, dalších pět zatčených ve věku 27 až 49 let jim pak v různých rolích asistovalo.

Oba podezřelí svůj podíl na zločinech odmítají. Policie se ale opírá o nahrávky telefonních hovorů, na nichž jsou údajně Chikliho hlas a intonace jasně rozpoznatelné. Konečný verdikt v procesu s Chiklim a jeho komplici vynese soud 12. února.

Reklama

Související témata:

Doporučované