Hlavní obsah

V mázhausu radnice v Plzni stojí betlém s 800 figurkami

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V mázhausu radnice na náměstí v Plzni stojí vánočně vyzdobený plzeňský betlém s 800 figurkami. V sobotu 12. prosince se k výstavě přidá oblíbená vánoční pošta s „ježíškovskými“ razítky.

Článek

Výstava, kde jsou také floristické práce s vánoční tematikou, potrvá do 8. ledna, řekla ČTK mluvčí města Hana Josefová.

„Mázhaus je vlastně výstavním prostorem, v němž je každý měsíc nová výstava. Lidé se tu setkávají s díly regionálních umělců i dětí, dozvědí se něco z historie města, seznámí se se spolky a organizacemi i s tím, co se v Plzni chystá,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

„Za 20 let se v betlému nashromáždilo na 800 figurek,“ uvedl Zdeněk Zajíček z Muzea strašidel, které se o plzeňský betlém stará. Letos muzeum vydalo papírový skládací 3D Plzeňský betlém s příběhem, který je k dostání v infocentru na náměstí, v Muzeu strašidel a na adventních trzích, které začaly na plzeňském náměstí v sobotu. Otevřeny jsou denně od 10:00 do 20:00 až do středy 23. prosince a zájem o ně byl v sobotu i v neděli obrovský, i když je tam místo tradičních 150 „jen“ asi 80 stánků.

„Vánoční pošta zahájí činnost v sobotu. Otevřená bude do 22. prosince denně včetně víkendů od 10:00 do 16:00,“ řekl vedoucí turistického informačního centra Dalibor Linda. Vánoční pošťák bude rozdávat „ježíškovská“ razítka na dětská přání a prodávat vánoční pohledy. „A také věříme, že i letos se betlém rozroste o další figurky,“ uvedl Linda. Město každý rok vyhlašovalo výtvarnou soutěž pro mateřské školy a první stupně základních škol. Děti vytvářely výrobky na zadané téma a o vítězích rozhodla veřejnost. Kvůli epidemii letos město vyzvalo k výrobě figurek jen mateřské školy, které mohou dodat výrobky dětí do infocentra do 12. prosince. „Díla vystavíme, ale o vítězi rozhodne porota,“ dodal.

Reklama

Doporučované