Hlavní obsah

V městě Birdsville mají už dva týdny 43 °C. Rekordní vedra trápí celou Austrálii

V australském Birdsville padají teplotní rekordy.

 

Reklama

S nadprůměrným teplem se potýká celá Austrálie. Letošní leden byl rekordně nejteplejším pro města Sydney a Brisbane.

Článek

Městečko Birdsville v australské pustině v Queenslandu trhá teplotní rekordy. Nejnižší únorová teplota zde neklesla pod 30 stupňů a pouze v pěti dnech letos nepřesáhla 40 stupňů.

Velké teplo je v Birdsvillu v tomto období běžné, nyní se ale jedná o extrémní čísla - rtuť teploměru dosahuje 43 stupňů každý den od 26. ledna.

„Na podobných místech úlevu od veder pocítíte v noci, ale tady můžete jít ven o půlnoci a bude 35 stupňů,” postěžoval si strážník Stephan Pursell.

Z neúprosných veder těží majitel historické hospody Birdsville. V odlehlém městě, kde žije zhruba stovka lidí, moc podniků totiž není - a tento nabízí klimatizovanou místnost a vychlazené pivo.

„Je to jedno z nejpohodlnějších míst ve městě, takže jakmile lidé skončí v práci, staví se na drink,” sdělil manažer hospody Ben Fullagar. V hospodě je stále příjemných 24 stupňů.

Fullagar se nechal slyšet, že si za čtyři roky, co tady žije, na velká vedra zvykl. „Ale všimnete si toho, když teploty v noci neklesají,” připustil.

Extrémní teploty budou pokračovat

Mnozí se obávají teplot v přístím týdnu, protože předpověď počasí hlásí více jak 40 stupňů každý den. Návštěvníci hospody se ale bát nemusí - pivo je v bezpečí. „Vždy máme náhradní zařízení ke chlazení piva,” ujišťuje Fullagar.

Podle Michelle Berryové, prognostičky z meteorologického úřadu, probíhá extrémní klimatická situace a vysoké teploty zůstanou nadále.

S nadprůměrným teplem se potýká celá Austrálie. Letošní leden byl rekordně nejteplejším pro města Sydney a Brisbane.

Reklama

Doporučované